Hlavní obsah

Znalec: Silvestrovské vraždě předcházela pitka tří životních ztroskotanců

Novinky, bad
Praha

Podle soudních znalců byl při silvestrovské oslavě muž, který zemřel po patnáctimetrovém pádu, s velkou pravděpodobností někým shozen. Eduard Klaga, který čelí obvinění, že to byl právě on, kdo svého známého z balkónu shodil, vinu odmítá a tvrdí, že muž skočil sám.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaný Eduard Klaga (uprostřed) se radí se svým obhájcem

Článek

Soud měl ve středu na programu výslech soudních znalců, a to z oboru patologie, psychologie a biomechaniky.

Znalec z oboru patologie ve středu před Městským soudem v Praze potvrdil, že mrtvý muž byl před pádem z balkónu bodnut do břicha a vyloučil, že by zranění bylo způsobeno střepy ze skla. Z pitvy také zjistil, že tragédii předcházelo popíjení alkoholu, v krvi oběti bylo totiž zjištěno přes dvě promile alkoholu.

Že by přelezl zábradlí a skočil sám je velmi nepravděpodobné, vzhledem k místu a poloze dopadu.
znalec z oboru biomechaniky

To potvrdil i znalec z oboru psychologie Petr Kubej. „Zcela náhodně se spolu opili tři životní ztroskotanci, zrovna v noci, kdy si lidé dávají nová předsevzetí do nadcházejícího roku,“ zhodnotil lakonicky situaci Kubej. Dodal, že Klagovo letité nadužívání alkoholu mohlo vést k výbuchu negativních emocí.

Sám Klaga se ke Kubejovu posudku vyjádřil ve smyslu, že nebylo dostačující. „S posudkem nesouhlasím, podle mě je velice subjektivní. Myslím si, že padesát minut na hlubinné vyšetření prostě nestačí,“ okomentoval posudek Klaga. Kubej také poznamenal, že Klagova prognóza na resocializaci se jeví jako málo reálná a extrémně stížená.

Podle znalce je nepravděpodobné, že by muž skočil sám

Biomechanika byla pro důkazní materiál důležitá kvůli tomu, aby se zjistilo, zda byla oběť svržena z balkónu někým jiným nebo skočila sama. „Že by přelezl zábradlí a skočil sám je velmi nepravděpodobné, vzhledem k místu a poloze dopadu. Naopak je vysoce pravděpodobné, že byl svržen,“ uvedl Jiří Straus, expert přes forenzní biomechaniku.

Soudce Petr Novák, po několika listinných důkazech, líčení odročil na konec září kvůli doplnění dokazování a předvolání dalších svědků.

Čtyřiačtyřicetiletý Klaga si měl podle obžaloby pozvat loni na Silvestra k sobě do Petrské ulice své dva známé. Po nějaké době se s jedním z nich pohádal. Klaga ho bodl do břicha a napadený se chtěl zachránit na balkóně. O jeho zoufalém pokusu svědčí i fakt, že ani neotevřel dveře na balkón, ale proskočil jimi.

Klaga prý za ním došel a strčil ho přes zábradlí. O dva roky starší muž padal z patnácti metrové výšky do dvora a na místě zemřel. Klaga vinu odmítá a tvrdí, že muž z balkónu vyskočil sám. Navíc zemřelého muže nepobodal on, ale druhý z jeho hostů. Záchranáře a policii prý zavolal sám Klaga.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám