Hlavní obsah

Žena zemřela následkem leknutí z auta, které vjelo do penzionu. Žalobce chce pro řidiče osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tachov

Osm let vězení, zákaz řízení a ochranné protitoxikomanické léčení navrhuje státní zástupce jako trest pro Josefa K., který v květnu 2020 úmyslně vjel osobním automobilem do penzionu pro seniory v Tachově. Nehoda si tehdy vyžádala jednu oběť – třiadevadesátiletá žena následkem leknutí upadla a později zemřela v nemocnici po prodělaném šoku.

Nehoda v TachověVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

Na 34letého muže nyní míří k soudu obžaloba pro ublížení na zdraví s následkem smrti.

„Záměrně projel automobilem dvojitými skleněnými dveřmi do obytné budovy domova seniorů, kde bez brždění pokračoval ještě několik metrů po chodbě až do nárazu do zdi,“ popsal dramatickou situaci státní zástupce.

„Během jízdy těsně minul 93letou ženu, která v úleku a ve snaze se vyhnout vozidlu upadla zády na zem, přičemž její dolní končetiny podjely pod podvozek a jen díky náhodě nedošlo k jejich přejetí,” dodal.

Znalci umožnili stíhání muže, který vjel autem do domova důchodců v Tachově

Krimi

Podle něj si seniorka pádem zlomila pánev a později v nemocnici zemřela. Podezřelý muž tehdy z místa utekl a policisté ho dopadli později na zahradě sousedního domu. Test na alkohol a drogy měl negativní.

U výslechu tvrdil, že si na okamžiky, kdy vjel dveřmi do budovy, vůbec nepamatuje. Uvedl pouze, že do zařízení jel za babičkou, neboť měl intuici, že se jí něco stane. Tvrdil přitom, že je napojený na vesmír.

Foto: ZZS Plzeňského kraje

Auto projelo až do útrob tachovského domova pro seniory

Policisté ho následně převezli na psychiatrii, kde u něj lékaři diagnostikovali toxickou psychózu, což je duševní choroba vyvolaná drogami. Muž je uživatelem marihuany a pervitinu.

Znalci následně potvrdili, že Josef K. v době činu sice nebyl úplně při smyslech, ale alespoň částečně si uvědomoval, co dělá.

„Ze znaleckého posudku vyplývá, že řidič měl sice snížené rozpoznávací a ovládací schopnosti, nikoli však zcela vymizelé. Navíc do tohoto stavu se přivedl sám, když vysadil léky, které měl užívat v rámci ambulantního ochranného léčení protitoxikomanického,“ řekl státní zástupce, který v počátcích dohlížel na vyšetřování případu.

Do domova pro seniory v Tachově se probouralo auto

Krimi

Nebezpečné chování u lidí postižených toxickou psychózou může podle odborníků vyvolat nejen požití samotné drogy, ale i abstinence, pokud nejsou tito lidé tlumeni prášky. Odborníci upozorňují, že příznaky tohoto onemocnění obvykle nutí člověka jednat tak, že ohrožuje nejen sebe, ale i své okolí.

„Zpravidla trpí stihomamem. Může například vyskočit z okna před domnělým nepřítelem či zaútočit na své blízké, které považuje za agenty tajných služeb v převlečení,“ popisují znalci nejčastější příznaky toxické psychózy.

Reklama

Výběr článků

Načítám