Hlavní obsah

Žena ve zlínské nemocnici zemřela po záměně vody za dezinfekci. Stíhán nikdo nebude

– Zlín

Policie odložila vyšetřování úmrtí pacientky v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně. Podle zjištění kriminalistů žena zemřela poté, co někdo vyměnil demineralizovanou vodu používanou při kolonoskopickém vyšetření za dezinfekční přípravek. Policistům se nepodařilo zjistit viníka.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po vyšetření v nemocnici zemřela v březnu 78letá žena a těžce byla zraněna 70letá žena.

„Provedené prověřování jednoznačně potvrdilo, že k ublížení na zdraví u obou žen došlo v důsledku selhání zdravotnického personálu při výměně demineralizované vody za dezinfekční přípravek v nádobách na oplach pro zdravotnické přístroje,“ uvedla mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Dezinfekce, která se do těla dostala z nádoby v přístroji na kolonoskopii, oběma ženám podle policie způsobila závažné poranění.

Stejným přístrojem byly během tří dnů ošetřeny i další tři desítky lidí, u kterých však téměř žádné komplikace nenastaly. Na záměnu následně upozornil jeden z lékařů.

Policie vyšetřuje podezřelé úmrtí ve zlínské nemocnici, pacientka se mohla napít louhu

Krimi

Policisté se následně případem začali zabývat a nechali vypracovat posudky. Mimo jiné zjistili, že v nemocnici někdo porušil vnitřní směrnici.

„Na konkrétním oddělení nemocnice navíc nevedli žádnou evidenci osob, které manipulovaly se dvěma tekutinami, jež byly uložené vedle sebe. Proto nebylo možné určit, která konkrétní osoba a ve který den zaměnila demineralizovanou vodu za dezinfekci,“ konstatovala Kozumplíková.

Policie nemocnici na chyby upozornila, trestní stíhání konkrétní osoby však zahájit nemohla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám