Hlavní obsah

Žena v opilosti bodla druha nožem do zad, za vraždu jde na 10 let do vězení

Právo, Aleš Pelikán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vraždu poslal 49letou Martu Žigovou Krajský soud v Ústí nad Labem ve čtvrtek na 10 let do vězení. Žigová loni na podzim v bytě v Kadani opilá bodla nožem do zad svého druha. Muži nepomohli ani přivolaní záchranáři a na místě zemřel. Žigová se k činu přiznala. Rozsudek je již pravomocný, Žigová se odvolávat nechtěla a svého práva na odvolání se vzdal i státní zástupce.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Marta Žigová u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Žigová měla s druhem řadu konfliktů, ten osudný se stal loni 21. října před jedenáctou hodinou večerní v Kadani ve čtvrtém patře domu v Chomutovské ulici. S druhem se vrátili opilí z oslavy a doma se začali hádat.

Žena od něj prý dostala ránu do brady. Rozčilená šla do kuchyně, vzala nůž s více než dvaceticentimetrovou čepelí a bodla muže do zad. „V úmyslu ho usmrtit zezadu zasadila střední až velkou ránu nad lopatku,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář. Špička nože muži přeťala plicní tepnu, na místě vykrvácel.

Žigová činu politovala a omluvila se příbuzným oběti. Kvůli opilosti — testy ukázaly, že měla přes dvě promile alkoholu — si toho prý z činu moc nepamatuje a také prý měla „zatmění“. Po ráně do brady podle svých slov dostala vztek. „Utíkala jsem do kuchyně, chtěla jsem ho něčím praštit,“ vypověděla Žigová.

Trpěla tím, že se k ní poškozených choval způsobem, který je neakceptovatelný.
soudce Bednář

Po činu prý chtěla volat záchranku, nenašla ale telefon, tak volala na chodbě domu. Někdo ze sousedů pak volal na policii. Policisté k případu vyrazili nejprve jako k rušení nočního klidu. U vchodu do domu jim dveře otevřela Žigová. Hned jim říkala, že muže zabila. Muži ležícímu v kaluži krve nepomohli už ani přivolaní záchranáři.

Řada svědků u soudu potvrdila, že muž téměř denně pil alkohol a byl také značně agresivní. Žigovou prý často bil. „Trpěla tím, že se k ní poškozených choval způsobem, který je neakceptovatelný,“ řekl soudce Bednář.

Ani agresivita partnera však nepomohla ženě k mírnějšímu trestu, podle Bednáře případ nešlo kvalifikovat jinak než jako vraždu. Soud nenalezl ani žádné okolnosti pro mimořádné snížení trestní sazby, která je za vraždu 10 až 18 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám