Hlavní obsah

Žena se zodpovídá ze smrti téměř stovky psů. Nebyli moji, hájila se u soudu

– Plzeň
Právo, pab

Plzeňský okresní soud ve středu otevřel případ Ivy Wastlové, která je podle státní zástupkyně zodpovědná za smrt téměř stovky psů v nelegálních množírnách. Osmatřicetileté chovatelce hrozí za týrání zvířat a nepovolené podnikání až pět let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

„Vinu popírá. Hájí se tím, že psi nebyli její,“ uvedla soudkyně, která má případ na starosti.

Podle spisu policisté předloni v létě zabavili v plzeňském bytě na sídlišti Vinice sedm desítek psů v zuboženém stavu a dalších dvacet pak v rodinném domě v Sedlci na Plzeňsku. Později zjistili, že chovatelka psy množila a pak je načerno prodávala.

Policie ukázala video z bytu, který sloužil jako množírna psů

Krimi

„Dlouhodobě od roku 2017 chovala nejméně 97 psů ve zcela nevyhovujících životních a hygienických podmínkách. Nutila zvířata k výkonům, které neodpovídaly jejich fyzickému stavu a biologickým schopnostem,“ řekla státní zástupkyně.

BEZ KOMENTÁŘE: Množírna psů v plzeňském bytě, kde majitelka chovala desítky psů (17. července 2018).Video: Policie ČR

Na případ upozornil aktivisté ze spolku Hlas zvířat, kteří na ženu podali trestní oznámení. Policie následně s krajskou veterinární správou provedla v obou nemovitostech domovní prohlídky. Zvířata žila podle veterinářů v naprosto nevyhovujících podmínkách. Byla držena v klecích, chovných prostorech, trpěla nedostatkem výživy a často byla i slepá. V místě byl cítit i silný zápach čpavku.

Z nevyhovujících podmínek zvířecí záchranáři odvezli do útulku především čivavy, jezevčíky a křížence. Týraných psů byla necelá stovka. Při odebírání byly některé fenky březí, jedna z nich začala dokonce rodit.

Policisté na Jesenicku zlikvidovali množírnu psů, v rodinném domě jich žilo 40

Krimi

Ačkoliv měla žena zakázaný chov, prodávala psy jako papírové. Za jednoho inkasovala od 15 do 18 tisíc korun. Kromě zachráněných psů bylo na pozemku u domu v Sedlci nalezeno také velké množství mrtvých psů. Ti byli buď zakopáni, spáleni, anebo ponecháni v pytlích.

Soud pokračuje v červenci výslechy svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám