Hlavní obsah

Železný svou vinu nadále popírá

Právo, Novinky, ČTK, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rok a půl poté, co soudce Dušan Paška poprvé nařídil hlavní líčení, začal v pondělí u pražského městské soudu proces s europoslancem a bývalým šéfem TV Nova Vladimírem Železným. Druhý obžalovaný, Čechoameričan George Novotny se k jednání soudu nedostavil.

Článek

Železný v pondělí u soudu popsal okolnosti téměř osm let starých transakcí s galeristou Novotným, jež byly spjaté s koupí obrazů v cizině. Soudní líčení sleduje i manželka Železného Konstancie.

Podle obžaloby se Železný spolu s galeristou Georgem Novotným pokusili ošidit stát o téměř sedmimiliónové clo při dovozu šesti obrazů z ciziny. Za to jim hrozí pět až 12 let vězení.

Čechoameričan Novotný, který žije v USA, se k soudu nedostavil, což se nelíbilo obhájcům Železného. Novotný totiž požádal soud, aby jednal v jeho nepřítomnosti, a ten jeho žádosti vyhověl.

Galerista vloni v listopadu v reakci na dotaz Práva uvedl, že skutečně spáchal trestný čin, za který je stíhán. Porušení celních předpisů ale zdůvodnil tím, že je pokládá za zcela nesmyslné. Podle něj by totiž stát měl dovoz uměleckých památek do země naopak podporovat. Sám Železný pak vždy jakoukoliv svoji vinu popíral.

Případ se táhne přes rok a půl

Projednávání případu mělo začít již 7. června 2004, jen pár dní před prvními volbami do Evropského parlamentu. Novotnému se ale do té doby nepodařilo doručit do USA obžalobu a předvolání k procesu, a soudce proto kauzu po pár minutách odročil.

Konání procesu pak dále zkomplikoval fakt, že Železný vzápětí ve volbách uspěl a získal imunitu. Té ho Evropský parlament zbavil až vloni v říjnu.

Kromě této kauzy již leží na pražském městském soudu další Železného případ, ve kterém je spolu se svými třemi bývalými právníky obžalován z poškozování věřitele - společnosti CME, staronového vlastníka TV Nova. Soudkyně Silvie Slepičková, která věc dostala na starost, ale zatím podle svých slov stále pouze studuje mnohatisícistránkový spis.

Poslední případ, ve kterém Železný čelí trestnímu stíhání, pak dosud vyšetřuje policie. Ta jej viní, že spolu se svým bývalým právníkem Alešem Rozehnalem a čtyřmi akcionáři CET 21, Fedorem Gálem, Josefem Alanem, Vlastimilem Venclíkem a Petrem Hunčíkem, připravil při převodu podílů ve společnosti CET 21 stát o daň ve výši téměř 54 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Železný obžalován kvůli poškozování CME

Europoslanec a bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný bude muset soudu vysvětlit, zda se nedopustil trestného činu pokusu o poškozování věřitele, společnosti...

Výběr článků

Načítám