Hlavní obsah

Novotný: se Železným jsme se pokusili ošidit stát

Právo, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Galerista George Novotný se společně s europoslancem Vladimírem Železným skutečně pokusili ošidit stát o 6,8 miliónu korun při dovozu obrazů do Česka. Novotný to uvedl v e-mailové odpovědi na dotaz Práva, zda skutečně spáchal trestný čin, za který je spolu s Železným trestně stíhán.

Článek

Podle Novotného je ale předpis, který ukládá dovozci umělecké památky do ČR platit clo, zcela nesmyslný. Podle něj by stát měl naopak jejich dovoz podporovat.

"Porušení tehdejších celních předpisů jsem se společně s Železným opravdu dopustil, ale považuji je za opravdu nesmyslné a účelové pro zisk byrokratické elity státu. Dovoz uměleckých předmětů kulturní hodnoty do ČR by měl být naprosto neregulován a naopak podporován úlevou na daních, aby kulturní fond země mohutněl," tvrdí Novotný. Sám Železný vždy jakoukoliv svoji vinu popíral. Už dříve poukázal na to, že obžaloba stojí výhradně na slovech jeho spoluobžalovaného Novotného. Podle Železného on sám poskytl Novotnému peníze, aby cla za dovezené obrazy zaplatil, ten to ale neudělal, následně se ho snažil vydírat, a když neuspěl, tak se obrátil s vymyšleným udáním na policii.

Proces začne 30. ledna

Před soud se případ dostane přesně za dva měsíce. Jak v úterý potvrdil Právu soudce Dušan Paška, rozhodl již o termínu procesu s oběma muži. "Hlavní líčení právě nařizuji na 30. a 31. ledna a 1. února," uvedl v úterý Paška.

Na první den soudce plánuje výslech Železného, přečtení Novotného výpovědi a výpovědi svědků, celý druhý den by pak mělo vyplnit promítání dvou kazet s nahrávkou konfrontace mezi Železným a Novotným, kterou ještě před Novotného propuštěním z vazby a jeho odjezdem z Česka provedla policie.

"Poslední den bych chtěl dočíst spis, pak by byly závěrečné řeči a rozsudek, ale jestli se to tak opravdu stihne, nejsem samozřejmě schopen teď říci," řekl Paška.

Zda na proces přijede i Novotný, který žije trvale v USA, je otázka. Galerista se totiž podle svých slov obává o svoji bezpečnost a nevěří, že ho v Česku čeká spravedlivý proces, i když se soudem komunikuje.

Letos v lednu proto Novotný Pašku požádal, aby bylo hlavní líčení vedeno bez jeho přítomnosti. V reakci na tuto jeho žádost zrušil pražský městský soud 8. února mezinárodní zatykač, vydaný na Novotného vloni v prosinci, galerista je ale přesto dosud stíhán jako uprchlý.

"Nyní píšu panu Novotnému e-mail, zda trvá na své žádosti, aby bylo hlavní líčení vedeno v jeho nepřítomnosti. Pokud mi potvrdí, že ano, tak řízení proti uprchlému zruším a proces proběhne jen za přítomnosti jeho obhájce," uvedl Paška.

Dorazí k soudu?

Ve svém vyjádření pro Právo ale Novotný přesto připustil i tu možnost, že nakonec na soud do Prahy přijede. "Zájmu mého spoluobžalovaného samozřejmě vyhovuje má nepřítomnost, ale podaří-li se mně zajistit určitý stupeň bezpečnosti, k procesu se dostavím osobně," uvedl Novotný.

Kromě této kauzy je Novotný stíhán i za vydírání Železného, za zpronevěru obrazů a za nedovolené ozbrojování. Novotný ale své obvinění z vydírání Železného označuje za uměle vyvolaný spor.

Podle jeho slov došlo mezi ním a tehdejším ředitelem TV Nova ke konfliktu, a to údajně na základě Železného obchodních praktik a faktu, že Novotnému stále dluží nedoplatek převyšující 20 miliónů korun. "Reagoval jsem neuváženě a oslovil ho nevhodným způsobem a on toho dokonale využil," uvedl Novotný.

Obžalobu v této druhé Novotného kauze má na stole soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Helena Králová. Jak v úterý řekla Právu, v současné době čeká, až si Novotný zvolí advokáta, a promýšlí, co s případem dál. "Vracet věc zpátky k došetření ale určitě nebudu," dodala bez dalšího upřesnění soudkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám