Hlavní obsah

Ze žárlivosti přidělal manželce bombu k volantu, teď ho čeká soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již celá řada případů chorobné žárlivosti skončila v minulosti tragédií, tedy i vraždou partnera. Ten z loňského dubna z Prahy 10 – Horních Měcholup je přece jen ojedinělý. Muž vietnamské národnosti se totiž podle obžaloby rozhodl právě kvůli žárlivosti a partnerským problémům usmrtit svou manželku pomocí bomby připevněné k volantu auta.

BEZ KOMENTÁŘE: Místo výbuchu v pražských MěcholupechVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Žena však po nastartování vozu následný silný výbuch přežila, i když s těžkým poraněním očí, dýchacích cest a obličeje. Jen shodou šťastných náhod tlaková vlna ani střepiny z bomby i z oken vozidla nikoho nezranily v okolí rušné Milánské ulice loni osudného rána 22. dubna.

Případ už Městské státní zastupitelství v Praze poslalo v březnu podle jeho mluvčí Štěpánky Zenklové k soudu, a to s obžalobou pro pokus o vraždu, obecné ohrožení a nedovolené ozbrojování. Soudní senát začne věc řešit ve druhé polovině května. Vietnamci, který se k činu přiznal, avšak odmítl, že by chtěl vraždit, nyní hrozí dvanáct až dvacet let vězení.

Plastové díly a střepy byly rozmetány v okruhu do třiceti metrů od vozidla.
obžaloba

„Motivem jeho činu byly partnerské problémy a žárlivost. Tvrdí, že ji zabít nechtěl, prý jen postrašit,“ uvedla v úterý k případu mluvčí žalobců Zenklová.

I když tedy pachatel hovoří o pouhém zastrašení své manželky, připravil se na něj pečlivě. Už týden před osudnou explozí podle spisu ve skladu zboží v bytovém domě v Horních Měcholupech sestrojil nástražný výbušný systém.

Šlo o jakousi krabičku obdélníkového profilu se zavařeným dnem, kterou prý naplnil zhruba půlkilogramem černého prachu, zřejmě z nábojů, kterých nelegálně schovával několik desítek kusů v suterénu domu. Do bomby pak podle žalobců vložil i různé kovové centimetrové kousky a celou ji zafixoval tmelem.

Jezdili i s bombou

Den před výbuchem pak bombu ukryl ráno pod sedadlo octavie patřící oficiálně sestře jeho ženy, nicméně fakticky auto vlastnil tento amatérský pyrotechnik. Nijak přitom údajně neřešil, že s vozem celý den jezdili nejen jeho žena, ale i on sám.

Večer podle obžaloby podezřelý přidělal výbušný systém k tyči volantu a následně připojil k zapalování a spínači brzdových světel. Další den ráno pak už jen stačilo, aby jeho manželka nastartovala a sešlápla brzdu, a ozvala se mohutná detonace.

„Došlo k požáru vozidla a k masivnímu poškození vnějšího i vnitřního prostoru auta, kdy plastové díly a střepy z něj byly rozmetány v okruhu do třiceti metrů od vozidla, a to jak v důsledku tlakové vlny, tak i působení jednotlivých kovových fragmentů nástražného výbušného systému,“ popisuje v krátkosti obžaloba, co se na sídlišti dělo.

Ženu zachránili v nemocnici 

Žena sedící v tu chvíli v autě utrpěla popálení rohovek obou očí, pohmoždění i otoky očních víček, popáleniny druhého stupně dýchacích cest, obličeje a nohou na zhruba patnácti procentech těla a také řadu tržných ran zasahujících až do svalů nohou. Šlo jí tedy bezprostředně o život, který ženě zachránili až v nemocnici na Vinohradech.

Dokud ještě policie při následném prověřování okolností výbuchu neznala pachatele, spekulovalo se o tom, že šlo o vyřizování účtů v rámci vietnamské komunity či různých mafiánských skupin. Těžce zraněná Vietnamka totiž vlastní úspěšnou síť nehtových studií po celé Praze.

Nakonec se ale z možného organizovaného zločinu vyklubal nejčastější důvod násilí v Česku – partnerské neshody. Jejich vyvrcholení sice naštěstí nemělo tragické následky, nicméně bude mít dohru u soudu, na který Vietnamec dorazí z pankrácké vazební věznice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám