Hlavní obsah

Zdrogovaný najel do policistů, zastavila ho až střelba. Dostal čtyři roky

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako smyslů zbavený ujížděl letos na konci května devětatřicetiletý Robin Hošek ve svém golfu, když se jej v Otrokovicích pokusili zastavit policisté. Vysokou rychlostí projel s policejními vozy v zádech několika vesnicemi, jeho zběsilou jízdu ukončil až náraz do policejního vozu a výstřel ze služební zbraně jednoho z policistů. Muž, který řídil pod vlivem drog, dostal čtyři roky, odvolací brněnský soud ale upozornil, že pirát silnic ještě vyvázl lacino.

BEZ KOMENTÁŘE: Robin Hošek u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Hoška se pokusili policisté zastavit při silniční kontrole 25. května krátce po půlnoci v Otrokovicích. Na pokyny strážců zákona nereagoval, šlápl na plyn a vysokou rychlostí chtěl zmizet, přičemž nerespektoval snad žádné dopravní předpisy. Nakonec jeho jízda skončila po nárazu do policejního auta postaveného jako zátaras. „Úmyslně narazil do služebního vozidla, když ho chtěl objet. Jeden z policistů pak vystřelil směrem na levé přední kolo auta obžalovaného,“ popsala situaci soudkyně brněnského soudu Hana Kleinová.

Policie v Praze střílela po ujíždějícím autě. Pak použila zastavovací pás

Krimi

Muže potrestal už Okresní soud v Uherském Hradišti, kde za ohrožení pod vlivem návykové látky, maření výkonu úředního rozhodnutí, poškození cizí věci násilí proti orgánům veřejné moci dostal čtyři roky vězení a zákaz řízení na šest let. Takový trest se ale Hoškovi zdál nepřiměřeně přísný a podal odvolání. V něm tvrdil hlavně to, že do policistů nenajel.

Zdrogovaný řidič: Čtyři roky je moc

„Jen jsem o to jejich auto škrtnul a hned jsem zastavil. Opravdu jsem se snažil jen projet mezerou, ne že bych do jejich auta narážel nebo napadal policii. Moc mě to mrzí, nemělo se to stát, ale čtyři roky je moc. Bral bych tři roky,“ přednesl před odvolacím senátem.

Se zákazem řízení a autem plným falešných dokladů ujížděl policii

Krimi

S takovým návrhem ale u soudců nepochodil. „Trestná činnost obžalovaného byla jednoznačně prokázána a jeho obhajoba jako účelová vyvrácena. Ale opravdu došlo k pochybení, jeho jednání totiž mělo být jednoznačně posouzeno jako obecné ohrožení. Při své jízdě ohrozil daleko více osob, než stanovuje v takových případech judikatura,“ konstatovala soudkyně Kleinová.

Jenže vzhledem k absenci odvolání státního zástupce nemohl senát trest zvednout. „Obžalovaný se choval bezohledně, agresivně a byl nezákonně velmi zvýhodněn právní kvalifikací jeho jednání. Opakovaně byl soudně trestán většinou za úmyslnou trestnou činnost, a přesto dostal trest v první polovině trestní sazby. Trest je proto nepřiměřeně mírný,“ dodala Kleinová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám