Hlavní obsah

Zboží z kamionů do cíle nedorazilo. Policie obvinila 12 lidí z podvodů za desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysočina

Kriminalisté z Vysočiny obvinili dvanáct lidí v rozsáhlém případu kolem podvodů v kamionové dopravě. Skupina podle vyšetřovatelů přebírala přes fiktivní firmy zboží, které ale nedopravila do cíle, nýbrž prodala jinde se ziskem do vlastní kapsy. Vyšetřovatelé spočítali škodu předběžně na 30 milionů korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počátek případu spadá již do roku 2015. „Policisté přijali oznámení o možném podvodném odběru dvou kamionů pneumatik, které tehdy skončily na neznámém místě,“ sdělila v pátek mluvčí policie Dana Čírtková. V prosinci 2017 pak policisté zadrželi Slováka, který byl podle nich hlavním pachatelem.

Obvinění se prý prokazovali padělanými doklady a po fiktivních společnostech vždy důkladně zahladili stopy. Policie skupinu obvinila z podvodu, padělání a pozměnění veřejné listiny a praní špinavých peněz. „Krajské státní zastupitelství už podalo obžalobu,“ uvedla mluvčí.

Policie zadržela také dispečery, majitele společnosti a následně řidiče, kteří zboží vozili. Mezi obviněnými je pět Slováků. Šest lidí bylo stíháno vazebně, nyní jsou již na svobodě. Hlavní podezřelý zůstává ve vazbě dál.

Zboží z různých míst v Evropě

„Způsobená škoda přesáhla 30 milionů korun, a to jen ve vyšetřované věci dvou útoků, ke kterým pachatelé využili dvě české firmy. Prostřednictvím těchto firem odebrali, případně usilovali o odebrání celkem dvaceti kamionů zboží,“ uvedla Čírtková.

Obviněného muže, kterého policisté považují za organizátora, čekají další soudy, protože podle kriminalistů způsobil v Plzeňském kraji stejnými podvody škodu 50 milionů korun a v Maďarsku 90 milionů korun. Údajné podvody měly stejný scénář.

„Hlavní pachatel zajistil přepravní firmu a během jednoho týdne provedl přepravy z různých míst Evropy. Šlo o různé zboží, které si pachatel tipoval podle ceny a potřeby. Zboží nechal odvézt na jím určená místa, čímž se obohatil o celou cenu zboží. Za jeden týden tak získal zboží v hodnotě deset až dvacet milionů korun,“ dodala Čírtková.

Reklama

Výběr článků

Načítám