Hlavní obsah

Zbili mě Ukrajinci, šířila žena. Policie teď řeší, zda nešlo o poplašnou zprávu

Brno

Sociálními sítěmi se šíří zpráva o údajném napadení ženy v Brně-Bystrci čtyřmi Ukrajinci. Prý ji brutálně zmlátili, okradli a pokusili se znásilnit. V popisu se ale rozchází řada údajů. Podle expertů na dezinformace se čin vůbec nestal a dotyčná si jej vymyslela. V takovém případě jí může hrozit i trest za šíření poplašné zprávy.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Ilustrační foto

Článek

Případ momentálně prověřuje policie, se kterou žena odmítá komunikovat. Ta si po­dle odborníků na dezinformace podobné příběhy vymýšlela už i dříve.

„Probuďte se, vy s těma ukrajinskýma vlaječkama. Takhle mě zřídili čtyři Ukrajinci, ukradli pět tisíc korun, bili mě pěstma a kamenem do obličeje. Chtěli mě znásilnit, naštěstí je vyrušila kolem projíždějící policie. Tak utekli,“ psala autorka příspěvku Jitka V. a přiložila k němu své fotografie s podlitinami ve tváři.

Policisté měli podle popisu zraněné ženě v sanitce vyřídit, že se případem nebudou zabývat, a ať jej nahlásí, až se její zdravotní stav zlepší.

Příběh se začal okamžitě šířit na Facebooku, kde jej sdílely tisíce lidí. Podle ženy se incident měl odehrát minulý týden. Nahlásila jej ale až v sobotu odpoledne poté, co ji k tomu vyzvali uživatelé sociální sítě.

Množství dezinformací na sítích stoupá, všímá si většina Čechů

Internet a PC

A hned nato se v něm objevilo množství otazníků a sporných informací. Jak Právu potvrdil mluvčí policie Jihomoravského kraje Pavel Šváb, případem se policisté od víkendu zabývají.

„Celou záležitost prověřujeme. V tuto chvíli můžeme sdělit, že nejsou žádné další informace o tom, že bychom o případu měli vědět dříve než v sobotu odpoledne, kdy dotyčná učinila oficiální oznámení,“ řekl.

Popsaný sled událostí je podle vyšetřovatelů nestandardní.

„Provedli jsme prvotní úkony a mezitím jsme přišli na rozpory, které v tomto případu jsou – v tuto chvíli jsou nicméně neověřitelné, protože dotyčná s námi odmítá komunikovat,“ dodal Šváb. Vyšetřování je tak bez jejího přičinění ztíženo.

Mluvčí také apeloval, aby podobné situace případné oběti nahlašovaly bez prodlení. Žena odmítla odpovědět i na dotazy Práva.

Česko si v žebříčku svobody médií polepšilo o 20 míst

Domácí

Příspěvek ze sítě již smazala, i tak se v mnoha obměnách nadále šíří a vyvolává nenávistné reakce.

Server Manipulátoři.cz, který se dezinformacemi dlouhodobě zabývá, jej označil za smyšlený. Uvádí, že žena příběh původně sepsala jako komentář do jedné z prokremelských skupin.

Pomáhá proruským narativům

„Nesedí tam spousta věcí. Zaprvé tam po přepadení měla přijet sanitka s policisty, ale poté to paní odmítla s tím, že tam policisté být neměli a jen projížděli kolem. Policii měli zavolat záchranáři a ti prý odmítli přijet, to je další velmi zvláštní věc. Policisté výzvy integrovaného záchranného systému vyslyší,“ poukázal expert na dezinformace Jan Cemper na další zvláštnost.

Jako sekta. Lidé, kteří podlehli dezinformacím, už jsou ztraceni, obává se expert

Podcasty a pořady

Ani po vyšetření nikdo policii nekontaktoval. Lékaři přitom ženu v péči měli. „Pacientku jsme ošetřili a odvezli do nemocnice,“ sdělila bez bližších podrobností mluvčí krajských záchranářů Michaela Bothová.

„Celé je to nesmyslné, protože si nedokážu představit, že by měl kdokoli reagovat způsobem, jaký ona popisuje. Žádný policista by v životě takto nejednal v případě, že by měl být někdo přepaden a znásilněn,“ sdělil Právu policista, který si nepřál být jmenován.

„Druhá stránka věci je, že máme potvrzeno, že paní si několikrát v minulosti podobné příběhy vymyslela,“ doplnil Cemper.

Podle zjištění serveru Manipulátoři měla žena pod různými profily v minulosti šířit také smyšlená napadení od Romů nebo příběh o odebrání dítěte kvůli covidu. I proto si následně profily na Facebooku mazala.

Litvínov jde do karantény, rozhlašovala žena. Hrozí jí osm let

Koronavirus

Tisíce sdílení a dosah příspěvku mezi statisíce lidí může podle odborníka nahrávat proruskému narativu, který se mezi dezinformátory běžně objevuje.

Může se obrátit na GIBS

„Podobní přispěvatelé mají v dezinformačním prostředí motivaci poškodit danou skupinu lidí. V tomto případně odradit od podpory ukrajinských uprchlíků, což je věc, která nahrává Rusku. Objevují se falešné zprávy o tom, že tu páchají kriminalitu, berou Čechům peníze, zvedá se kvůli nim cena ojetých aut… Vlna nenávisti už jede,“ popsal expert.

Pokud by si Jitka V. za svou verzí příběhu i nadále stála, může věc podle policejního prezidia nahlásit na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS).

Dezinformační i podvodné weby. Za dva dny přibylo v Česku 169 zablokovaných domén

Internet a PC

„Dotyčná může podat podnět na GIBS, případně na odbor vnitřní kontroly, který následně zjišťuje podrobnosti a zkoumá, jestli nemohlo dojít k nějakému pochybení,“ řekl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

V opačné situaci však může být prošetřována i samotná žena. „Může být s osobou případně zahájeno trestní řízení kvůli šíření poplašné zprávy. To se rozhodne po prošetření,“ uvedl Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám