Hlavní obsah

Zapisovatelka soudce Elischera přiznala, že pro něj lustrovala stíhané

Novinky, bad
Praha

Zapisovatelka ústeckého krajského soudu, která kdysi spolupracovala s obžalovaným soudcem Ivanem Elischerem, ve středu u pražského městského soudu uvedla, že pro něj lustrovala v centrální evidenci stíhaných osob jména, o která si řekl. V současnosti má podle svých slov do systému zakázaný vstup.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obžalovaný soudce vrchního soudu Ivan Elischer

Článek

„Nikdy jsem se na nic neptala, prostě když mě Elischer o něco požádal, tak jsem to udělala,“ prohlásila žena, která s obžalovaným soudcem pracovala v letech 2004 až 2012, sedm let spolu udržovali vztah i na osobní úrovni, takže měl její plnou důvěru. Když pak Elischer začal pracovat na Vrchním soudu v Praze, zůstali i nadále v kontaktu.

Elischer se jí čas od času ozval. „Požadoval po mně lustraci některých osob,“ vypověděla svědkyně. „Jednou za dva, za tři měsíce se dotazoval na více osob. Zejména vietnamské národnosti,“ upřesnila s tím, že jí Elischer prý tvrdil, že na vrchním soudě mu to zapisovatelky nezjistily. Šlo například o informace, v jakých vazebních věznicích se dotyční lidé nacházejí.

Na pokladně s penězi

Žena také u soudu uvedla, že byla několikrát na pokladně soudu s penězi od Elischera. Mělo jít o peníze určené na náhradu škody z trestné činnosti, které měly jít od Elischerova spoluobžalovaného Nguyen Quoc Hunga. Ten podle obžaloby organizoval předávání úplatků od vietnamské komunity pro soudce Elischera za to, že zmanipuluje odvolací řízení ve prospěch odsouzených Vietnamců.

Elischer se měl trestné činnosti dopouštět mezi roky 2013 a 2016, během kterých podle žalobce minimálně ve dvou případech společně s Hungem inkasovali 1,67 milionu korun na úplatcích.

Elischer i Hung jakoukoliv vinu odmítají, stejně jako jejich tři spoluobžalovaní. Jediný, kdo se přiznal, je právník Nhat Mac Van, který podle svých slov předal sto tisíc korun Hungovi, aby vypomohl odsouzenému Vietnamci v odvolacím řízení snížit trest.

Soudci Elischerovi hrozí až dvanáctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám