Hlavní obsah

Zapálil byt v paneláku, expřítelkyně málem uhořela. Dostal čtyři roky

– Plzeň
Právo, Patrik Biskup

Polil ředidlem gauč a zapálil ho. Tak podle státního zástupce loni v létě řešil David Gábor (42) konflikt se svou o dva roky mladší expartnerkou v bytě devítipatrového věžáku v Chebu. Z místa pak utekl, přičemž žena uvnitř mohla uhořet. S popáleninami skončila v nemocnici, její stav ale naštěstí nebyl nijak vážný. Za pokus o těžkou újmu na zdraví a poškození cizí věci poslal ve čtvrtek soud Gábora na čtyři roky do vězení. Ten se na místě proti rozsudku odvolal.

Obžalovaný David Gábor přichází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Podle předsedy senátu Tomáše Mahra nedošlo k tragickým následkům jen díky duchapřítomnosti poškozené, které se podařilo oheň vlastními silami částečně zlikvidovat do příjezdu hasičů.

„Pokud by se jí to nepovedlo, mohla dopadnout daleko hůř. Jednak hrozilo, že se udusí z nahromaděného toxického dýmu, a samozřejmě tady byla reálná možnost rozšíření požáru, který mohl mít fatální následky,“ upozornil Mahr.

Hasiči naúčtovali mladému žháři 100 tisíc korun za výjezdy. Má splátkový kalendář

Krimi

U obžalovaného recidivisty, který má v trestním rejstříku 19 záznamů, zohlednil soud pouze to, že jednání zůstalo ve fázi pokusu a že v minulosti nebyl pro podobné jednání odsouzen.

Incident se odehrál 17. srpna kolem druhé hodiny odpolední v ulici Matěje Kopeckého v okrajové části města. Gábora tehdy pustila do bytu sama poškozená. „Uzamkl se s ní v obývacím pokoji. Pak otevřel plechovku s ředidlem, kterým polil zařízení pokoje, a se slovy, že tady spolu uhoří, škrtl zapalovačem,“ popsal žalobce dění v bytě, které má soud za prokázané.

Hořely jí tepláky

Když byt zahalil hustý kouř, který oběma ztěžoval dýchání a orientaci, Gábor odemkl a z bytu utekl. V tu chvíli již byla v plamenech celá pohovka a na ženě hořely tepláky.

„Oblečení se jí podařilo dostat ze sebe. Pak se snažila hořící deku a polštáře vyhodit na balkon, přičemž část těchto věcí propadla na balkon bytu o podlaží níže, kde chytil balík polystyrenových desek,“ popsal dramatické okamžiky státní zástupce.

Ženě se podařilo dojít do kuchyně, kde naplnila kýbl vodou, a snažila se uhasit jednotlivá ohniska požáru.

Obviněný žhář z Bohumína jde do vazby, k soudu přišel v neprůstřelné vestě

Krimi

„S ohledem na způsob vedení útoku a užití vysoce hořlavé látky musel být obviněný srozuměn s tím, že může poškozené způsobit rozsáhlé popáleniny nebo těžkou či smrtelnou otravu toxickými zplodinami, které zamořily byt během požáru,“ konstatoval žalobce.

Jako první přispěchal ženě na pomoc její bratr, který bydlí nedaleko. „Sestra mi volala, že David něčím polil byt a zapálil. Byla hrozně rozrušená. Říkala, že je popálená na rukou a hoří jí tepláky. Když jsem tam doběhl, z bytu sestry se valil kouř a cítil jsem ředidlo,“ uvedl svědek.

To už na tísňovou linku volala jedna ze sousedek. „Slyšela jsem křik a poté viděla plameny a kouř. Poté žena vyhazovala z balkonu hořící věci,“ vypovídala žena a policistům předala videozáznam, který natočila na mobilní telefon. Na něm jsou viditelné plameny na balkoně, dým vycházející z bytu a hádka muže se ženou.

Podle slov poškozené si její bývalý partner v tu chvíli zřejmě vůbec neuvědomoval, co dělá. „Přišel mi úplně mimo,“ řekla u výslechu. Jejich společné soužití popsala tak, že ji muž opakovaně slovně i fyzicky napadal. V několika případech ho musela policie z bytu vykázat.

Obžalovaný u soudu nevypovídal. Policistům se po zadržení přiznal. Později ale začal tvrdit, že byt si žena zapálila sama, aby se mu pomstila. „Říkala, že mi zařídí pokus vraždy a že v kriminále shniju,“ řekl Gábor u výslechu v přípravném řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám