Hlavní obsah

Hasiči naúčtovali mladému žháři 100 tisíc korun za výjezdy. Má splátkový kalendář

– Břeclav

Sto tisíc korun splácí hasičům z Břeclavska mladý muž, který během dvou let podle nich zapálil několik luk a polí. Hasiči mu totiž naúčtovali peníze za výjezdy.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Jeden z požárů, který mladík založil.

Článek

Série požárů zasáhla Břeclavsko v roce 2018 a 2019. Hořela většinou tráva, pole nebo strniště. Vyšetřování nakonec ukázalo, že požáry má na svědomí mladík, který bydlel nedaleko.

„Poslední požár, u kterého se podařilo pohotovým zemědělcům pachatele vyfotit, se udál v červenci 2019. Díky pořízené fotografii byl mladík dopaden a následně se přiznal k 10 požárům,“ uvedl v pondělí mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči v Ostravě likvidovali požár tří aut

Krimi

U požárů zasahovalo 11 profesionálních a 11 dobrovolných hasičů. Mladíkovi, který podle nich byl ve věku těsně po dosažení plnoletosti, byla uložena pokuta. Následně mu však přišel účet za výjezdy hasičů. „Při úmyslném zapálení totiž není rozhodující, zda u požárů vznikla nebo nevznikla škoda na majetku. Viník hradí náklady vzniklé úmyslným protiprávním jednáním,“ konstatoval mluvčí.

Paušál je 5600 korun za hodinu a jednotku. Celkovou škodu hasiči vyčíslili na více než 100 tisíc korun. Žhář si domluvil splátkový kalendář a před sebou má ještě mnoho splátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám