Hlavní obsah

Zaorálek se lobbistovi Rittigovi odmítl omluvit za „lupiče”

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pondělí začal projednávat žalobu lobbisty Iva Rittiga na místopředsedu ČSSD Lubomíra Zaorálka. Rittig chce omluvu a 100 000 korun za to, že jej Zaorálek na půdě Sněmovny nazval „lupičem” a spojil jej s milióny a zlatem, které zabavila policie při červnové razii na Úřadu vlády a dalších místech. Politik před jednáním uvedl, že Rittigův požadavek je skandální a nehorázný, omlouvat se mu prý rozhodně nehodlá.

Zaorálek se lobbistovi Rittigovi odmítl omluvit za „lupiče”Video: Novinky

 
Článek

Zaorálek na červnové schůzi poslanců mimo jiné prohlásil, že "v této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, (Roman) Janoušek a další jsou lupiči". Kritizoval to, že tito "lidé, kteří mají pověst jako Al Capone, komunikovali s Úřadem vlády".

Projev zazněl při diskusi, kterou rozpoutal policejní zásah v souvislosti s kauzou Jany Nagyové (dnes Nečasové), ředitelky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS). Při prohlídkách bytů a nebytových prostor, které se uskutečnily i u Rittiga a Janouška, policisté zajistili 150 miliónů korun a desítky kilogramů zlata.

"Ve Sněmovně by měl mít člověk jako poslanec právo pojmenovat, když mu některé věci vadí. Třeba když v této zemi někteří lidé parazitují na veřejných penězích a dostávají se k nim naprosto neprůhledným způsobem. A připadá mi, že by to byl docela skandál, kdyby to nebylo možné říci nahlas," prohlásil Zaorálek před novináři, než vešel do soudní síně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel a lobbista Ivo Rittig

Lobbista Rittig, který žije v Monaku, k soudu nedorazil. Zaorálek jej zkritizoval i za to - podle něj je to arogantní přístup, podnikatel prý plýtvá časem soudkyně i dalších lidí.

Musí to dokázat

Rittigův právník Vladislav Jirka staví žalobu na tom, že zatímco označení "lupič" bylo nepřiměřenou, a tedy nepřípustnou kritikou, tvrzení ohledně miliónů a zlata je vysloveně nepravdivé.

I soudkyně Veronika Křesťanová v pondělí došla k závěru, že Zaorálkovi se zatím pravdivost tohoto výroku nepodařilo doložit důkazy. "Aby žalovaný uspěl ve sporu, musí pravdivost prokázat," upozornila. Další možnost obhájit své tvrzení bude mít politik 27. ledna, kdy bude soud pokračovat.

Reklama

Související články

Rittig je v Praze. Policie chystá jeho výslech

Vyšetřovatelé kauzy kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové se podle informací Práva chystají v nejbližších dnech vyslechnout pražského lobbistu Ivo...

Výběr článků

Načítám