Hlavní obsah

Zaměstnanci zastavárny fingovali loupež, aby zakryli manko v pokladně

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Ostravské policii se podařilo objasnit údajnou středeční loupež v jedné z ostravských zastaváren, ze které zmizely zlaté šperky za statisíce. Spoutaného prodavače toho dne objevil zákazník, který na místo hned zavolal policii. Kriminalisté však v pátek oznámili, že zločin byl jen fingovaný.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Dvojice zaměstnanců zastavárny se podvodem snažila spolu s dalším komplicem zakrýt manko v pokladně. Všichni tři muži už jsou trestně stíhaní.

Policistům se podařilo najít také část ukradených věcí, především šperky a peníze a také plynovou zbraň. Nejcennější věci muži uschovali doma, pistoli a maskovací kukly v opuštěném bývalém vojenském bunkru na Opavsku.

„Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvou zaměstnanců zastavárny ve věku 37 a 30 let pro přečin zpronevěry. Další 22letý muž byl obviněn z účastenství na tomto přečinu,“ uvedla v pátek mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

„Nejstarší z mužů je podezřelý, že po ukončení směny odnesl ze zastavárny finanční částku ve výši asi 41 000 korun a šperky ze žlutého kovu za zhruba 375 000 korun, v úmyslu si věci přisvojit a zakrýt tak způsobené manko,“ uvedla mluvčí.

Policie našla "lup" už za několik hodin

Na druhý den se pak prodavač nechal přepadnout dalším zaměstnancem zastavárny a jeho kamarádem. Ti přišli do prodejny v kuklách, na prodavače namířili pistoli a nastříkali mu do očí slzný plyn. „Jeden z obviněných pak měl poškodit průmyslovou kameru, druhý obviněný měl odnést i záznamové zařízení kamer. K zajištění reálnosti loupeže měli podezřelí poškodit dveře provozovny, spoluobviněného svázat a uzamknout na toaletě, načež měli oba odejít ze zastavárny,“ popsala mluvčí obsah policejního obvinění.

Oběť fingované loupeže pak objevil náhodný svědek, který přišel do provozovny zastavit blíže neurčený předmět.

Kromě toho, že policie u obviněných zajistila ukradené zboží, našla i všechny věci, které obvinění při loupeži použili – plynovou zbraň a kukly. „Kriminalisté již několik hodin po oznámení zajistili nejenom kukly, které měly být užity při spáchání činu, ale také plynovou zbraň, příruční pokladnu s penězi i desítky šperků,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám