Hlavní obsah

Žalobce poslal k soudu muže za schvalování Breivikova útoku. Hrozí mu 15 let

Novinky, kub
Praha

Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) podalo obžalobu na muže obviněného ze schvalování teroristických útoků, které spáchal před devíti roky Anders Breivik v Norsku. Případ se týká vyjadřování obviněného na internetu. Za podporu terorismu mu hrozí 5 až 15 let vězení.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

VSZ podalo obžalobu na začátku dubna k Městskému soudu v Praze, informoval v pátek na webu žalobce Zdeněk Štěpánek.

Žalobce věk ani místo, odkud obviněný pochází, nesdělil. Dotyčný podle vyšetřovatelů na sociální síti Facebook schvaloval teroristické útoky z července 2011 v Norsku. Běsnění pravicového extremisty Breivika tehdy nepřežilo 77 lidí.

Policie obvinila muže za rasistické urážky na Facebooku, hrozí mu tři roky vězení

Krimi

„Uvedeným jednáním (komentář na Facebooku) se obviněný měl dopustit zločinu podpory a propagace terorismu,” uvedl Štěpánek. Muži za to před soudem hrozí až 15 let vězení.

Breivik odpálil nálož u vládní budovy v Oslu a krátce poté postřílel účastníky letního tábora sociálnědemokratické mládeže na nedalekém ostrově Utöya, připomněla ČTK.

Policie prověřuje nenávistné komentáře na adresu novinářky na Okamurově profilu

Krimi

Rok poté mu soud udělil 21 let vězení, což je nejvyšší jednorázový trest, jaký lze v Norsku uložit. Pobyt ve vězení ale může být Breivikovi prodlužován až na doživotí.

Breivikova lidská práva pošlapávána nejsou, smetl Štrasburk stížnost teroristy

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám