Hlavní obsah

Mladík ze Zlínska na internetu hrozil, že bude vraždit jako Breivik

Novinky, Jiří Růžička

Zastřelením většího počtu lidí vyhrožoval podle policistů na sociálních sítích jednadvacetiletý mladík ze Zlínska. Policie ho obvinila z několika trestných činů, hrozí mu až tříleté vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Za svůj vzor si vybral norského masového vraha Anderse Breivika, při jehož útocích bylo v roce 2011 zabito 77 lidí. Veřejně jeho počínání také schvaloval. Emotivní výhrůžky podával velmi vulgárně, doprovázel je fotografiemi se střelnými zbraněmi a náboji. Hrozil, že spáchá sebevraždu, ale ještě předtím zabije hodně lidí,“ informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Lenka Javorková.

„Vyjadřoval obdiv k mučení, hromadnému zabíjení a masovým vrahům. Hlásal, že co nejdříve zabije a postřílí hodně lidí a zničí hodnoty okolí. Pak sám sebe poškodí a nakonec se odstřelí na náměstí ve Zlíně,“ popsala mluvčí.

Muž podle policie uváděl, že vražda je jediná věc, která ho na světě přitahuje, a prohlašoval, že ze sebe udělá dokonalý stroj a bude už jenom čekat na podnět k útoku a začne ničit. Ve svých příspěvcích podporoval islámský extremismus, zveřejňoval nacistické symboly, sympatizoval s Adolfem Hitlerem a v den výročí jeho narození zveřejnil fotografie vojáků zobrazující popravy u hromadných hrobů. Své výhružky zabitím směřoval i k různým etnickým skupinám a národnostem.

Zklamán životem

„Zveřejněné mladíkovy příspěvky překypovaly nenávistí, agresivitou a výhružkami násilím a byly zaměřeny proti řadě skupin obyvatel. Zároveň v příspěvcích k takové nenávisti burcoval a vyzýval lidi, aby se k němu přidali a spojili se a také zabíjeli a potom spáchali sebevraždu. Na sociálních sítích uváděl, že je zklamán a znechucen životem a je bez kamarádů,“ dodala mluvčí.

Kriminalisté ve Zlíně se případem začali zabývat už v loňském roce na základě upozornění od občanů, ve kterých příspěvky vyvolávaly důvodnou obavu. Mladík je obviněn z trestných činů násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, podněcování k nenávisti vůči skupině nebo k omezování jejich práv a svobod, schvalování trestného činu a projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. „Vyšetřování případu pokračuje,“ dodala Lenka Javorková.

Výběr článků

Načítám