Hlavní obsah

Žalobce navrhl pro Nečasovou 3,5 roku vězení v kauze Vojenského zpravodajství

Právo, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Žalobce Rostislav Bajger ve čtvrtek navrhl před Obvodním soudem pro Prahu 1 trest pro exšéfku kabinetu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou) trest 3,5 roku vězení za zneužití Vojenského zpravodajství. Zbylým třem obžalovaným vojenským důstojníkům Bajger navrhl až tři roky a deset měsíců vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jana Nečasová s manželem před soudem v kauze odposlechů

Článek

Návrhy jsou stejné jako loni v květnu, tehdy soudkyně Helena Králová čtveřici osvobodila. Městský soud v Praze ale rozhodnutí letos zrušil a vrátil k novému projednání. Králová nový verdikt vyhlásí v pátek dopoledne.

Kromě Nečasové jsou na lavici obžalovaných dva exšéfové vojenské tajné služby Ondrej Páleník a Milan Kovanda a zpravodajec Jan Pohůnek.

Čtveřici hrozí za zneužití pravomoci až pětileté vězení. Bajger po jednání řekl, že navrhnul stejné tresty, jako loni v květnu: 3,5 roku vězení pro Nečasovou, pro Kovandu tři roky a deset měsíců, Páleníkovi 3,5 roku a Pohůnkovi tři roky a čtyři měsíce.

„Jednání obviněných považujeme za vysoce společensky nebezpečné,“ dodal Bajger.

Obhájce Nečasové Eduard Bruna žádá stejně jako ostatní obhájci zproštění obžaloby a Bajgerovy návrhy označil jako „mimo tuto záležitost“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Milan Kovanda (vlevo), Ondřej Páleník (vpravo) a Jan Pohůnek jdou k soudu.

Hlavní líčení trvalo od pondělí, Králová vyslechla dva svědky a přehrála odposlechy, které jí nařídil odvolací soud. Spis jí totiž vrátil s řadou výtek, zejména ohledně posouzení výpovědí svědků.

Důkazy zamítnuty

Soudkyně ve čtvrtek také zamítla návrhy obžaloby a obhajoby na doplnění důkazů a na řadu přišly závěrečné řeči. Kvůli utajovaným skutečnostem Králová vyloučila z jednání veřejnost.

Dosavadní důkazy umožnují zjištění skutkového stavu v rozsahu nezbytném k rozhodnutí. Z toho důvodu navržené důkazy hodnotím jako nadbytečné,“ vysvětlila Králová.

Podle vyšetřovatelů v roce 2012 nechala tehdy Nagyová díky kontaktům v rozvědce sledovat manželku tehdejšího premiéra a jejího milence Petra Nečase (ODS) Radku. Obžaloba tvrdí, že měla milostný motiv a sháněla kompromitující materiály, aby Nečase donutila k rozvodu.

Obžalovaní to odmítají, například obhájce Bruna řekl, že milenci byli již řadu let na rozvodu domluvení. Nečas a obžalovaní vojáci tvrdí, že akce byla prověřováním hrozby týkající se rodiny tehdejšího premiéra. Nečas jako svědek tvrdil, že o podezřeních sám s rozvědkou jednal.

Všechno se píše na stroji

Aféru odstartoval policejní zásah na Úřadu vlády v červnu 2013, Nečasův kabinet později padl a expremiér se s Nagyovou oženil.

Protože se při hlavním líčení řešily mimo jiné informace v režimu utajení, například se rozebíraly postupy rozvědky, Králová často i loni posílala zejména na výslechy svědků veřejnost z jednací síně na chodbu.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Nečas na snímku z roku 2012

Foto: Petr Horník, Právo

Ondrej Páleník

Foto: www.mocr.army.cz

Ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda

Zpřísněný režim hlavní líčení protahoval, protože z jednání nesmí existovat záznam na datovém nosiči, takže jednotlivé promluvy zapisovatelka zaznamenávala postupně na psacím stroji.

Reklama

Výběr článků

Načítám