Hlavní obsah

Žalobce chce vydat na zloděje století mezinárodní zatykač

Právo, Novinky, pno, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Městské státní zastupitelství navrhlo vydat mezinárodní zatykač na Františka Procházku. Ten je podezřelý, že minulý víkend ukradl z bezpečnostní agentury, kde byl zaměstnán, více jak 560 miliónů korun.

Článek

„V pátek jsme obdrželi od policie spis a po jeho prostudování státní zástupkyně shledala důvody pro podání návrhu k soudu na vydání příkazu k zatčení, platného na našem území, evropského zatýkacího rozkazu, platného v rámci Evropské unie a také zatýkacího rozkazu, jehož platnost je mezinárodní,“ sdělila Právu mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

O tom, zda budou zatykače vydány, nyní rozhodne Obvodní soud pro Prahu 3.

První z nich je platný na území ČR, druhý - evropský zatýkací rozkaz - platí na území EU a mezinárodní zatýkací rozkaz platí ve světě.

Dosud byl na prchajícího lupiče vydán jen takzvaný předběžný souhlas se zadržením. Ve čtvrtek muže oficiálně policie obvinila, žalobkyně tak mohla navrhnout vydání zatykačů. Procházka je obviněn z krádeže. Bude-li dopaden, hrozí muž až dvanáctiletý pobyt za mřížemi.

Největší krádež v české historii se stala v Praze na Žižkově první prosincový den. Procházkův vůz vjel dopoledne do areálu bezpečnostní firmy. Ten řídil neznámý člověk. Po naložení vůz bez problémů odjel, Procházka zůstal v práci do konce směny.

Pracovníci firmy přišli na krádež až druhý den. Kriminalisté v úterý provedli zátah na ubytovně v pražském Hloubětíně, hledaného ozbrojeného lupiče ale nenašli. Na dopadení pachatele vypsala poškozená firma G4S odměnu dva milióny eur.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám