Hlavní obsah

Modlím se, aby žil, říká zdrcený otec "půlmiliardáře" Procházky

Právo, Jaroslav Švehla, Lenka Hloušková, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOVÝ BOR

Za totální lapsus označil František Procházka čin svého syna, po kterém pátrá celá česká policie kvůli podezření, že z firmy G4S ukradl přes půl miliardy korun. Šestašedesátiletý spolumajitel novoborské zubní laboratoře vyzval syna, aby se udal na policii, zároveň vyjádřil obavy o jeho život.

Článek

„Přeji mu, ať v sobě najde odvahu a sám se udá na policii, trest si může odpykat, ale hlavně se modlím, aby žil,“ řekl Právu Procházka starší.

O synově činu se dozvěděl od dcery. „V pondělí večer volala, že viděla v televizi a na internetu obličej Franty. Nemohl jsem uvěřit, když jsem si přečetl, co udělal. Je to totální lapsus,“ řekl zdrcený otec.

Vídali se málo

Třiatřicetiletého syna v posledních devíti letech vídal jen zřídka. „Ani nevím, že pracoval v Praze. Naposledy jsem ho viděl asi před třemi týdny, prohodili jsme sotva pár slov,“ shrnul. František se podle něj přestal s rodinou stýkat po smrti matky. Proč, to jeho otec rozebírat nechtěl. Netají se ale tím, že se mu nelíbilo, jak jeho syn žil.

„Po vojně začal vyhledávat pochybnou společnost. Pracoval jako vyhazovač na místních diskotékách a nočních barech. Vím, že několikrát odjel pracovat na farmu v Anglii, kde si vydělal peníze, ale ty zase hned prohýřil. Nevzpomínám si, že by se někde dlouhodobě uchytil,“ uvedl. Nic bližšího nevěděl ani o soukromém životě syna. „Dlouho žil se svou přítelkyní, ale jestli spolu jsou i dnes, to nevím,“ řekl Právu.

"Měli jsme zajít na pivo"

Teď Procházka starší přemýšlí, kde udělal ve výchově syna chybu: „Vždycky mě mrzelo, že jsme nezašli jako táta se synem na pivo. Je velká škoda, jaký si vybral osud. Intelektem měl rozhodně na víc.“

V Novém Boru žije i o šest let starší sestra hledaného muže. Podle ní prožili oba spokojené dětství. „Franta neměl žádné větší problémy. Zajímal se hlavně o sport. Dokonce i chvíli závodil v atletice jako táta,“ řekla Právu.

S otcem souhlasí, že změna bratrova chování přišla po smrti mámy. „Nepohodli jsme se. Rodina se prakticky rozpadla,“ uvedla zkroušená žena. Je šťastně vdaná, jméno ani profesi uvést s ohledem na možné problémy v zaměstnání nechce. Bratrovi nyní ze srdce přeje, aby to pro něj dobře dopadlo.

Známí: Byl to pohodář

„Franta u nás pracoval asi před dvěma lety. Byl to spolehlivý zaměstnanec a dobrý kamarád. Vím, že se v poslední době hodně zajímal o bojová umění. Zpráva o krádeži mě strašně překvapila,“ řekl majitel novoborské diskotéky, který si nepřál být jmenován.

Vrstevníci Františka Procházky mladšího na něj vzpomínají jako na hodného kluka, který měl rád společnost. „Franta byl pohodář. Do Prahy odešel z Boru teprve před několika lety. Nejdříve tam dělal ve směnárně, pak nastoupil do té agentury,“ řekl Právu jeden z jeho známých. Sem tam se sešli u piva v jedné z novoborských hospod.

Známí tvrdí, že to měl Procházka s penězi vždy nahoru a dolů. Potřeboval je, ale nedostávaly se mu, takže si i půjčoval. Svým činem ale překvapil všechny. „Hned v pondělí jsme to s chlapy probírali v hospodě. Shodli jsme se, že by to sám asi nevymyslel. Spíš v tom s někým jel a ten někdo stojí za dokonalým plánem,“ prohlásil další ze známých Františka Procházky.

Co mohlo vést zloděje ke krádeži
Verze 1 – Dlouhodobý plán
František Procházka mohl mít celou krádež naplánovanou již několik měsíců dopředu. Nechal se zaměstnat do bezpečnostní agentury, seznámil se s tamním prostředím a s fungováním či spíše nefungováním bezpečnostních opatření uvnitř firmy a s nedostatečnými kontrolami peněz. Pro tuto verzi hovoří i fakt, že ke krádeži použil i dávno zakoupené vlastní auto, podobné těm, jež bezpečnostní agentura používá, a nalepil na něj logo této firmy.
Verze 2 – Najatý zloděj
Procházka mohl být pouze vykonavatelem krádeže, kterou si naplánoval a objednal úplně někdo jiný, kdo na rozdíl od řadového zaměstnance bezpečnostní agentury má možnosti a zkušenosti, jak s takovou vysokou částkou naložit či ji někde uschovat. Procházka mu pak peníze předal a dostal či teprve dostane za účast na krádeži svůj podíl. Není také vyloučeno, že Procházka byl jen jedním z členů většího, dobře organizovaného gangu, který krádež naplánoval a pomocí více lidí uskutečnil.
Verze 3 – Krádež z donucení
Procházku si mohl někdo neznámý, ale dostatečně informovaný vytipovat jako člověka, který má přístup k velkým finančním částkám. Tentokrát mu ale nenabídl spolupráci či podíl, ale rozhodl se pracovníka agentury vydírat. Například mohl pohrozit násilím jemu či jeho blízkým, nebo měl již informace, že Procházka měl či má nějaký problém nebo tajemství.
Verze 4 – Příležitost dělá zloděje
Procházka třeba nastoupil do bezpečnostní agentury bez jakýchkoli vedlejších úmyslů a až během svého čtyřměsíčního působení ve firmě zjistil, že není problém dostat se bez větších problémů k velkým penězům a ty pak bez povšimnutí ukrást. Právě proto, aby se na krádež nepřišlo hned několik minut po ní, Procházka zůstal ještě celý den v práci a dělal, jako by se nechumelilo.

Rekordní zločin v datech

1. prosince

asi v 9.00 – Do objektu bezpečnostní agentury v Českobratrské ulici v Praze 3 vjíždí bílá dodávka, kterou od roku 2003 vlastní Procházka. Volkswagen Transporter je polepený nápisy G4S, tudíž je nerozeznatelný od jiných firemních dodávek agentury. Na dodávku, kterou řídí zatím neznámý komplic, čeká přímo Procházka a vpouští vůz do areálu agentury. Muži rychle nakládají předem připravené ukradené peníze.

krátce po 9.00 – Komplic i s penězi odjíždí z firmy, Procházka zůstává v práci.

19.00 – Po deseti hodinách od krádeže končí Procházkovi směna, teprve nyní odchází z práce.

2. prosince

asi ve 12.00 – Pracovníci agentury teprve druhý den zjišťují, že se stala krádež, a obracejí se na policii.

22.45 – Policie našla Procházkovu opuštěnou bílou dodávku v Kandertově ulici v Praze 8.

3. prosince Policie zveřejňuje informaci o rekordním zločinu a žádá veřejnost o pomoc při pátrání po Procházkovi.

4. prosincekrátce před 12.00 – Údajný známý Procházky přivolává policii do Slévačské ulice v Praze 9, prý hledaného muže viděl. Desítky policistů pak prohledávají rozlehlou budovu, ve které se mj. nachází ubytovna G4S Cash Services nebo městské policie.

17.00 – Razie končí, Procházku policie nenašla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám