Hlavní obsah

Ochrankář měl ukrást z firmy půl miliardy v hotovosti

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, pno, jt

Policie podezírá zaměstnance bezpečnostní agentury z toho, že v sobotu ukradl z objektu firmy v Praze půl miliardy korun v hotovosti. Ozbrojený muž je na útěku, kriminalisté po něm pátrají.

Článek

Muž ukradl půl miliardy v hotovosti. Podle informací Práva se jednalo o pracovníka firmy G4S Cash Services.

Tolik peněz v pětitisícových bankovkách váží 109 kilogramů. Vejdou se do kontejneru o objemu 80 krát 60 krát 60 centimetrů.

O krádeži v pondělí informovala pražská policie s tím, že podezřelý muž je na útěku. "Je ozbrojen," řekla také mluvčí pražské policie Iva Knolová. Krádež se stala v sobotu dopoledne v Českobratrské ulici v Praze 3 na Žižkově.

„Využil situace, kdy se mohl dostat do trezorové místnosti společnosti. Tam vzal peníze v hotovosti, přemístil je do tašek a nechal je komplicem odvézt z budovy neznámo kam. Sám pak normálně zůstal v zaměstnání. Ta drzost pachatele je neuvěřitelná,“ řekl Právu zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Policie hledá 33letého Františka Procházku

„Bankovky z objektu bezpečnostní agentury pravděpodobně vynesl zaměstnanec firmy. V souvislosti s tím policisté vyhlásili celostátní pátrání po třiatřicetiletém Františku Procházkovi,“ doplnila Knolová.

František Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoké střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Policisté se obrací s žádostí o pomoc na veřejnost. Jakékoli informace o hledaném muži můžete volat na čísla 731 553 142, 974 826 421 nebo na tísňovou linku 158.

Jako o nejvyšší částce, o kterou se lupiči při jednom zločinu v hotovosti obohatili, se dosud hovořilo o pět let starém přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6. Při takzvané loupeži století neznámí pachatelé v září 2002 uloupili 153 miliónů korun. Policie pachatele nenašla a vyšetřování případu letos odložila.

Výběr největších krádeží či loupeží peněz v Česku
500 miliónů korun - 1. prosince 2007Policie podezírá zaměstnance pražské bezpečnostní agentury z toho, že ukradl peníze v hotovosti z budovy agentury. Jde zřejmě o nejvyšší sumu, kterou kdy pachatel v Česku ukradl.
153 miliónů korun - 16. září 2002Nejméně tři ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank.
77 miliónů korun - 9. srpna 2006Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna vůz bezpečnostní služby.
30 miliónů korun - 8. března 2006Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz bezpečnostní agentury převážející peníze z banky.
28,5 miliónu korun - 31. října 1997Ozbrojení a maskovaní pachatelé přepadli poštu v Praze 6 - Dejvicích. Asi dva měsíce po události policie zatkla jako podezřelé z loupeže tři muže, soud je však později pravomocně zprostil obžaloby.
27 miliónů korun - 16. září 2004Auto bezpečnostní agentury bylo přepadeno ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku.
23 miliónů korun - 2. srpna 1995Skupina pachatelů odcizila peníze z transportního vozidla bezpečnostní služby Fénix na cestě z Brna do Prahy převážených České spořitelně. Krádež měli na svědomí pracovníci Fénixu a další lidé na ně napojení.
20 miliónů korun - 6. prosince 1998Centrální poštu v Olomouci vykradli lupiči. Policie později zadržela čtyři pachatele. Kolem 18 miliónů korun z lupu se nenašlo.
Zdroj: ČTK

Největší světové loupeže v posledních letech

Asi miliarda dolarů (na 18 miliard korun) - březen 2003 - "Odvoz" hotovosti synem iráckého prezidenta Saddáma Husajna Kusajem z irácké centrální banky.

525,6 miliónu dolarů (téměř 9,5 miliardy korun) - květen 1990 - Guinnessova kniha rekordů považuje za největší loupež peněz londýnskou akci, při které byl vyloupen bankovní vůz

53 miliónů liber (asi 1,7 miliardy korun) - únor 2006 - V britském městečku Tonbridge se zlodějům povedlo získat peníze v hotovosti z překladního objektu firmy Securitas.

40 miliónů liber (na 1,5 miliardy korun) - červenec 1987 - Peníze zcizeny ze spořitelny v Knightsbridge v centru Londýna.

164 miliónů realů v hotovosti (téměř 1,5 miliardy korun) - srpen 2005 - Lupiči se pod zemí prokopali do banky v brazilském městě Fortaleza, kde peníze ukořistili.

26,5 miliónu liber (necelá miliarda Kč) - prosinec 2004 - Lup proveden v bance v severoirském Belfastu.

Reklama

Výběr článků

Načítám