Hlavní obsah

Zaklíněné řidičce na R10 pomáhal jen řidič kamiónu, ostatní lhostejně projížděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brodce
Aktualizováno

Lhostejně se zachovali řidiči jedoucí po silnici R10 ve čtvrtek ráno. Nikdo z nich nebyl schopen zastavit u dopravní nehody, aby pomohl řidiči kamiónu vyprostit ženu z havarovaného auta. Učinila tak až zdravotní sestra jedoucí kolem. Třiatřicetiletá řidička přesto nakonec zemřela.

Foto: Pro Novinky Lukáš Dvořák

Tragická nehoda na silnici R10

Článek

Nehoda se stala v 6:30 na 40. kilometru. "Řidička najížděla na rychlostní komunikaci R10 na nájezdu, při průjezdu pravotočivou zatáčkou dostala smyk, narazila do svodidel vpravo, odkud se odrazila a dostala se do jízdního pruhu, kde projíždělo nákladní vozidlo," řekla ČTK mluvčí policie Markéta Johnová. Řidič kamiónu strhl řízení, střetu ovšem nezabránil.

O podrobnostech informovala Novinky mluvčí záchranářů Petra Effenbergerová. „Zraněná řidička osobního auta zůstala ve vozidle zaklíněna a nebylo v moci řidiče nákladního auta, aby ji sám vyprostil. Několik dlouhých minut, kdy se snažil ženu z poškozeného auta vytáhnout, nikdo z okolo jedoucích řidičů nezastavil,“ konstatovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Řidička nepřežila

Podle ní pomohla až zdravotní setra středočeské záchranné služby, která místem projížděla do práce. S její pomocí se podařilo ženu vyprostit a zahájit resuscitaci, ve které pokračovala až do příjezdu sanitky. Řidička však podlehla těžkým zraněním.

Effenbergerová upozornila, že takové případy nejsou ojedinělé. „Dispečeři se často setkávají s volajícími, kteří třeba projíždějí kolem čerstvé dopravní nehody, ale nezastaví, aby poskytli první pomoc. Mají za to, že telefonátem na tísňovou linku jejich role skončila. Neuvědomují si při tom, že jednou to mohou být oni, kdo bude potřebovat okamžitou pomoc,“ uzavřela.

Řidiči navíc riskují postih. Neposkytnutí pomoci, aniž by ohrozili sebe, je totiž trestný čin, za který hrozí až dva roky vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám