Hlavní obsah

Záchranáře stíhají za opilost a neposkytnutí pomoci

Hned dvě policejní obvinění má na krku 36letý lékař z plzeňské krajské záchranné služby. Podle závěru vyšetřovatelů měl nechat bez pomoci muže se zdravotními potížemi, který poté zemřel. O několik měsíců později pak byl přistižen opilý ve službě.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Policejní mluvčí Eva Červenková Právu potvrdila, že je proti lékaři vedeno trestní stíhání pro přečiny neposkytnutí pomoci a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu za to až tři roky vězení a zákaz práce lékaře.

První obvinění podle Červenkové souvisí s případem z loňského ledna, kdy jako vedoucí operátor směny na dispečinku záchranné služby neposlal zdravotnickou posádku k pacientovi s akutními obtížemi. Ten následující den doma zkolaboval a už se ho nepodařilo oživit. Jednalo se o 61letého muže, jehož příbuzní opakovaně volali na tísňovou linku a žádali sanitku.

Lékaři přitom popisovali, že muž deset dní nejedl, špatně dýchá, má černorudý jazyk, průjem a zimnici. Znalec z urgentní medicíny Ondřej Franěk do posudku napsal, že stav pacienta byl akutní a bez zdravotnické pomoci mohl vést až k selhání základních životních funkcí.

„Zdravotnická služba měla být tomuto pacientovi na náležité odborné úrovni poskytnuta. Nic tomu nebránilo,“ stojí v posudku. Podle vyšetřovatelů lékař nezajistil odbornou pomoc osobě, která jevila vážné poruchy zdraví, ač je z povahy svého zaměstnání povinen takovou pomoc poskytnout.

Žena zemřela po týdnech trápení. Muž nezavolal pomoc, protože neměla pojištění

Krimi

Dalšího přešlapu se měl lékař dopustit letos v březnu, kdy na výjezdovém pracovišti v Domažlicích sloužil opilý. Mluvčí krajské záchranky Mária Svobodová Právu potvrdila, že u lékaře byl zjištěn alkohol při dechové zkoušce během pravidelné kontroly zaměstnanců.

„Okamžitě ho ve službě vystřídal jiný lékař a na místo přivolal policii inspektor provozu,“ doplnila Svobodová. Podle zjištění Práva nadýchal lékař přes jedno promile, následně se podrobil vyšetření s odběrem krve. Výsledek jejího rozboru potvrdil hodnotu 1,13 promile.

Obviněný lékař je nyní údajně v pracovní neschopnosti. Ředitel krajské záchranky Pavel Hrdlička Právu řekl, že s obviněným byl ukončen pracovní poměr. Nevyloučil ale, že lékaře brzy přijme zpět.

Opilý záchranář cestou do nemocnice klimbal na pacientce, soud ho nepotrestal

Krimi

„V případě alkoholu to byl jeho první exces. V polovině června by měl absolvovat pohovor, pokud ho uznají za zdravotně způsobilého k výkonu práce u záchranné služby, dostane druhou šanci,“ uvedl Hrdlička.

Vrátit se zpět do zaměstnání by obviněnému lékaři podle Hrdličky nebránilo ani trestní stíhání za neposkytnutí pomoci. „Tady je třeba ctít presumpci neviny do pravomocného rozhodnutí soudu, což může trvat roky,“ vysvětlil Hrdlička.

„Jde o odborně velice erudovaného lékaře. Bohužel má někdy asociální chování,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám