Hlavní obsah

Zabil jsem ho jménem Ježíše, tvrdil u soudu důchodce

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Bylo to Satanovo dítě, odsoudil jsem ho na smrt ve jménu Ježíše. Takovým způsobem v pondělí u Krajského soudu v Ostravě obhajoval brutální vraždu svého známého sedmašedesátiletý Jan Ćwik z Vendryně na Frýdecko-Místecku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jan Ćwik u soudu

Článek

Podle obžaloby loni 26. července před svým rodinným domem zaútočil dřevěnými tyčemi, sekyrou a dalším nářadím na svého známého, který u něj dříve přechodně bydlel. Způsobil mu rozsáhlá poranění po celém těle včetně vážného poranění mozku. Potom ho nechal ležet nedaleko stodoly, kde muž během nočních hodin zemřel.

Jan Ćwik, který je ve svém okolí znám jako velmi zlostný člověk, u soudu začal svou obšírnou výpověď tím, že předpověděl konec světa. "V roce 2012 se lidstvo rozdělí na kozly a ovce a potom začne páření,“ řekl s vážnou tváří poté, co ho soudce vyzval, aby se vyjádřil k obžalobě.

:. Soudce ukazuje jeden z vražedných nástrojů.foto: Právo/Aleš Honus

Na konkrétní dotaz, proč zaútočil na svého známého, řekl doslova: "To nebyl člověk, to bylo Satanovo dítě. Za každou ukradenou věc jsem mu zlomil jednu kost.“ Dodal, že zavražděný muž ho před svou smrtí delší dobu fyzicky napadal, okrádal ho o jídlo a týral ho.

"Nastěhoval se ke mně násilím, chrchlal mi po zemi a napadal mne. Když jsem šel do hospody na pivo, měl jsem takový strach, že jsem musel chodit s dřevěnou tyčí. Ten den, kdy se to stalo, mne taky zbil, že jsem ho ve jménu Ježíše odsoudil na smrt. Vzal jsem na něj tyč a praštil jsem ho do zubů, aby nemluvil. Potom jsem vzal sekyru a rozšrotoval jsem ho,“ řekl Ćwik u soudu.

Podle psychiatra je sice obžalovaný velmi nestandardní a agresivní osobnost, to z něj ale nesnímá odpovědnost za jeho činy.

Hlavní líčení bude až do středy pokračovat výslechy svědků a soudních znalců, koncem týdne by mohl být vynesen rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám