Hlavní obsah

Za znásilnění školaček navrhl státní zástupce 7,5 roku vězení

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Sedm a půl roku vězení navrhl u Krajského soudu ve Zlíně státní zástupce Leo Foltýn pro 22letého muže z Uherskohradišťska. Obžaloba ho viní z pohlavního zneužívání, znásilnění a pokusu o znásilnění dvou sester ve věku 13 a 14 let. Mladík, který je nyní v podmínce a kterému hrozilo až dvanáctileté vězení, se ve středu z hlavního líčení u zlínského soudu omluvil.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Soud se konal bez přítomnosti obžalovaného mladíka.

Článek

„Je to dospělý člověk, mohl si nechat zajít chuť na nezletilá děvčata. Je proti němu vedeno trestní řízení před soudem v Uherském Hradišti,“ sdělil žalobce Foltýn.

K činu mělo dojít v letech 2015 a 2016 ve starém odstaveném železničním vagónu a v autě poblíž obce na Uherskohradišťsku.

Podle Foltýna se měl mladý muž nejprve pokusit ve vagónu, v němž se scházela mládež, líbat a osahávat na intimních partiích starší z dívek. I přes její obranu ji měl svléknout a pak s ní měl pohlavní styk. Mladší sestru pak měl nutit k pohlavnímu styku v autě nedaleko obce.

Říkal mi, že když mu nedám, tak mě zmlátí.
poškozená

„Se žádnou z dívek jsem nic neměl, žádný pohlavní styk, natož násilný,“ citoval již dříve z výpovědi muže u policie předseda senátu krajského soudu Jiří Dufek.

Kontakty se sestrami popsal obžalovaný před policií jako běžné, podle jeho slov se děvčata chovala jako děcka, o pohlavním styku se s nimi ani nebavil.

Pomsta

Možným důvodem jejich výpovědí mohl být podle citované výpovědi obžalovaného úmysl děvčat chtít se mu pomstít za to, že si jich nevšímal.

„Můj bratr není svatoušek, ale toto by neudělal,“ je názoru sestra obžalovaného. Na otázku státního zástupce, proč by obě dívky proti mladíkovi vypovídaly, sdělila: „On si potom našel současnou přítelkyni. A přestal se oběma věnovat.“

Starší z poškozených dívek uvedla, že do obžalovaného byla zamilovaná, ve vagóně si spolu lehli na širokou postel, že spolu budou spát. Začal ji prý osahávat, nejdříve kladla odpor, ale pak toho nechala. Nešlo o její první pohlavní styk. Po zmíněné události souložila s obžalovaným v dalších měsících ještě asi pětkrát.

Mladší dívka uváděla, že ke styku ji obžalovaný přinutil v autě přes její odpor. „Nejdřív mě přemlouval, potom nutil. Říkal mi, že když mu nedám, tak mě zmlátí,“ řekla. Ve středu státní zástupce připustil, že v případě mladší z dívek mohlo dojít jen k pokusu o znásilnění.

Podle znalkyně z oblasti psychologie se děvčata pohybovala ve skupině, kde se určitá míra násilí považovala za normu. Podotkla, že svědectví starší z dívek je relativně spolehlivé, druhá je labilnější. „Celkově je její věrohodnost velice špatná. Má tendenci přehánět. Je u ní velice nízká spolehlivost výpovědi,“ sdělila znalkyně.

Matka pije, otec není doma

„Jsem toho názoru, že obžalovaný se jednání tak, jak je uvedeno v obžalobě, nedopustil. Stal se cílem jednání sester. Jednalo se o akt pomsty za to, že přes jejich naléhání nechtěl udržovat žádný bližší kontakt. Cítily se dotčeny, že nereagoval na jejich nabídky. Což potvrzuje facebooková komunikace. Od roku 2014 měl jiný milostný vztah, pak od 2016 udržoval další vztah. Oběma svým partnerkám zachovával věrnost,“ sdělil mladíkův obhájce.

Zároveň dodal, že nebylo jednoznačně a nepochybně prokázáno, že se stal skutek, pro který je stíhán. U soudu zazněl i odkaz na mimořádně hrubou komunikaci členů skupiny na sociálních sítích. Velký vliv na chování obou dívek mají podle znalkyně jejich rodiče. Zatímco matka pije, otec nebývá téměř doma a jezdí na montáže.

Soud po závěrečných slovech obžaloby a obhájce hlavní líčení odročil. Rozsudek si mladík vyslechne koncem března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám