Hlavní obsah

Za vraždu vrstevníka dostali mladíci výjimečný trest 23 a 22 let

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Dva mladíky, kteří měli u Bítozevsi na Lounsku brutálně zavraždit svého vrstevníka, poslal v pátek krajský soud v Ústí nad Labem na 23 a 22 let do nejpřísnějšího vězení. Důvodem udělení výjimečného trestu je velmi vysoká závažnost jejich brutálního činu a také jen teoretická možnost jejich resocializace. Rozsudek zatím není pravomocný, všichni si ponechali lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Tomáš Pavlis (vlevo) a Adam Kužel před senátem Krajského soudu v Ústí nad Labem.

Článek

Tomáš Pavlis a Adam Kužel byli uznáni vinnými nejen z vraždy, ale i ze zbavení osobní svobody. Pavlis navíc i z vydírání svědka. Také proto, ale i kvůli tomu, že se nepřiznal, dostal o rok vyšší trest.

Podle soudu měli oba obžalovaní 19letého muže loni v lednu ubít baseballovou pálkou a ještě sekat mačetou. Vylákali ho na schůzku pod záminkou koupě poloos na auto. Kužel ho měl nejprve praštit baseballovou pálkou do hlavy.

Střídali jsme se v mlácení baseballovou pálkou, každý dal vždy tak pět až deset úderů
Adam Kužel

Napadený křičel a snažil se nastoupit do auta a odjet, v tom mu ale dvojice zabránila. Mezitím spolujezdec oběti odjel, ještě měl slyšet, aby se nepokoušel nic oznámit, jinak si ho najdou. Z obavy o svůj život svědek nic na policii nenahlásil.

Pak obžalovaní zbitou oběť svázali a vezli za jiným mužem. Důvodem bylo to, že mu měl dlužit peníze a díly, které mu dal na opravu auta. Ten měl říct, ať ho odvezou do nemocnice nebo někam, odkud dojde pro pomoc.

Obžalovaní místo toho ale poté napadeného a spoutaného mladíka odvezli v dodávce za Bítozeves u Žatce, kde ho u lesa znovu napadli. „Střídali jsme se v mlácení baseballovou pálkou, každý dal vždy tak pět až deset úderů,“ vypověděl Kužel. Pak prý vzal Pavlis mačetu a ptal se oběti, zda něco řekne. Když kýval, že ano, měl ho seknout. Pavlis to ale ve své výpovědi viděl obráceně. Mačetu prý měl Kužel.

Resocializaci nemohu vyloučit, ale s ohledem na typ osobnosti jí nepovažuji za jednoduchou
psycholožka Štěpánka Tůmová

Oběť utrpěla mimo jiné řadu zlomenin lebečních a obličejových kostí, na krku měl mladík hlubokou sečnou ránu od mačety. Mladík byl ubit zřejmě loni 20. ledna, tělo bylo nalezeno na kraji lesa u Bítozevsi pod listím a hrabankou o pět dní později. „Příčinou smrti bylo poškození a otok mozku,“ řekla před soudem znalkyně Andrea Vlčková s tím, že poškozený by zemřel i bez použití mačety.

Kužel se po činu svěřil známým. „Adam nám přiznal, co se stalo a zavezl nás na místo činu. Řekl, že mají na svědomí vraždu. Mluvil o podříznutí,“ vypověděla v pátek kamarádka obžalovaných.

Podle znalců jsou oba nevyzrálé osobnosti průměrného intelektu. Možnost jejich resocializace označila psycholožka Štěpánka Tůmová za teoretickou. „Resocializaci nemohu vyloučit, ale s ohledem na typ osobnosti jí nepovažuji za jednoduchou,“ uvedla Tůmová. „U obžalovaného Kužela jde o disharmonický vývoj osobnosti, který směřuje do smíšené poruchy osobnosti,“ uvedl znalec psychiatr Michal Hessler s tím, že obdobně problémově formující se osobností je Pavlis.

Hrozil jim trest doživotí

Soud podle předsedy senátu Jiřího Bednáře zvažoval i trest doživotí, pro ten ale nebyly splněny všechny zákonné podmínky.

Základní výměru trestu v rozmezí 15 až 20 let soud považuje za nedostatečnou. K uložení výjimečného trestu musí být splněna podmínka ztížené nebo nemožné resocializace a velmi velká závažnost činu. „Obě podmínky má soud u obou obžalovaných za splněné,“ řekl soudce Bednář.

Oba obžalovaní musí rodičům zavražděného zaplatit po 800 tisících korunách, sestře pak 400 tisíc korun. Dalších 400 tisíc korun pak státu, který stejnou částku už rodičům poslal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám