Hlavní obsah

Za vraždu u Kolína potvrdil soud Nepálci deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za vraždu jednoho krajana a pobodání dalšího potvrdil ve středu pražský vrchní soud mladému Nepálci Sagaru Neupanemu desetiletý trest vězení. Soud odmítl odvolání, ve kterém muž tvrdil, že jednal v sebeobraně. Rozsudkem tak potvrdil červencový verdikt Krajského soudu v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Sagar Neupane u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Nalézací soud provedl řádně všechny důkazy, které se nabízely k provedení,“ konstatoval předseda odvolacího soudu Jiří Lněnička.

Neupane se odvoláním snažil soud přimět k překvalifikování činu z vraždy na těžké ublížení na zdraví nebo zabití, protože se z jeho pohledu jednalo o sebeobranu. „Jeho útoky nožem nebyly nijak vědomě zacíleny na oblast břicha,“ řekl Neupaneho obhájce Ladislav Košnar s tím, že jeho klient byl ve stresové situaci a bylo by možné mu tedy uložit i trest nižší. Odvolací soud ale námitky odmítl.

Za ubodání krajana u Kolína dostal mladý Nepálec deset let

Krimi

„Po celou dobu incidentu měl nůž k dispozici pouze obžalovaný, nebylo prokázáno, že by nožem do toho incidentu zasáhl někdo jiný. Je tedy logické, že všechna bodná a řezná zranění, která vznikla, musel způsobit obžalovaný,“ zdůvodnil rozhodnutí Lněnička, který rovněž poznamenal, že trest vyměřený na samé spodní hranici zákonné trestní sazby je zcela přiměřený.

Schovali se v poli

Neupane zavraždil svého krajana loni v září na ubytovně v Žiželicích na Kolínsku. Bydlel tam s dalšími Nepálci, zaměstnanými v nedalekém výrobním závodě na bagety. V osudný zářijový pátek popíjel se svými kolegy alkohol, po chvíli se však pohádali. Postupem času se situace vyostřovala a muži se začali mezi sebou prát. Chvíli na chodbě ubytovny, chvíli v pokoji.

V jednu chvíli se Neupane se spolubydlícím zavřeli v pokoji. Jejich protivníci se snažili dostat dovnitř. Nakonec se jim to podařilo a Neupaneho spolubydlícímu rozbili prázdnou lahev od vodky o hlavu.

Na to Neupane zareagoval tak, že vzal dvaceticentimetrový nůž a o půl roku mladšího muže s lahví bodl do ruky a do nohy. Když mu přišel na pomoc jeho známý, bodl ho podle obžaloby Neupane jiným nožem do břicha, hrudníku a zad. Muž zemřel na místě, druhý z napadených byl s bodnořeznými ranami převezen do nemocnice.

Neměl jsem v úmyslu to spáchat, ale stalo se to proto, že mi vyhrožovali, že mi ublíží. Snažil jsem se bránit svůj život.
obžalovaný

Neupane se víceméně k činu přiznal, byť tvrdil, že jednal víceméně v sebeobraně. „(Poškození) nás začali napadat, neměl jsem v úmyslu to spáchat, ale stalo se to proto, že mi vyhrožovali, že mi ublíží. Snažil jsem se bránit svůj život,“ uvedl v létě u Krajského soudu v Praze Nepálec. Své protivníky chtěl prý jen odstrčit.

Neupane i jeho spolubydlící po činu z ubytovny utekli a skrývali se v okolí. Policie je vypátrala v poli až díky vrtulníku s termovizí.

Původně byl Neupane obžalován z pokusu o těžké ublížení na zdraví na dvou osobách, po provedeném dokazování krajský soud jeden z činů označil na vraždu.

Nepálec přiznal smrtící útok na krajana v ubytovně u Kolína

Krimi

„Co se týče právní kvalifikace, odvolací soud má za to, že nedošlo k pochybení v neprospěch obžalovaného. Určité pochybnosti vzbuzuje rozdělení toho jednotného útoku na dvě části,“ řekl Lněnička s tím, že vzhledem k tomu, že odvolání si podal pouze obžalovaný, nelze měnit rozsudek v jeho neprospěch.

Mladý Nepálec, který ve své vlasti vystudoval ajurvédu a pracoval v lékárně, přicestoval do ČR asi půl roku před činem a nastoupil do výrobny jako kráječ zeleniny. Svého činu ve středu znovu litoval. „Kdybych mohl, vyměním jeho život za svůj,“ řekl na závěr odvolacího jednání mladý Nepálec.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám