Hlavní obsah

Těhotnou ženu udusil a tělo hodil do jímky. Dostal 26 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 26 let za mříže poslal v pátek Krajský soud v Českých Budějovicích 46letého Pavla Brože. Podle soudního senátu se prokázalo, že loni mezi 12. a 13. dubnem v Netolicích zavraždil svou o deset let mladší těhotnou známou. Rozhodnutí senátu vycházelo také z toho, že se jedná o notorického recidivistu, kterému soud uložil už osm trestů a naposledy v roce 2007 byl odsouzen i za vraždu. Páteční rozsudek je zatím nepravomocný.

Pavel Brož u souduVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Podle soudu Brož zavraždil svou známou u ní doma, když ji nejdříve škrtil a pak udusil. Na hlavu jí dal plastový pytel. Následně hodil tělo ženy do jímky, kterou pak přikryl kovovou deskou.

Státní zástupce Roman Tibitanzl požadoval výjimečný trest na horní hranici sazby a poukazoval i na výpovědi svědků, které dokazovaly agresivitu obžalovaného. „Obžalovaný ke stresovým situacím přistupuje tak, že chytí někoho pod krkem,“ konstatoval v závěrečné řeči Tibitanzl.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pavel Brož u Krajského soudu v Českých Budějovicích

Zmínil také to, že muž sbírá výstřižky článků, které popisují násilné trestné činy, a je pro společnost nebezpečný, což potvrdili i soudní znalci z oboru psychologie a psychiatrie. „Na minimální podnět je schopen agresivní reakce, která tomuto podnětu vůbec neodpovídá,“ uvedla znalkyně z oboru psychiatrie Monika Gärtnerová.

Muž měl zavraždit těhotnou ženu a tělo hodit do jímky. Hrozí mu doživotí

Krimi

V případu chyběly přímé důkazy, ale nepřímé důkazy dávaly podle soudu dostatečný ucelený závěr, že vraždu Brož spáchal.

Obžalovaný vinu před soudem odmítal a prohlašoval, že do stavení přijel kvůli sexu a se ženou pouze popíjel alkohol. Připouštěl, že má ale na osudný večer výpadky paměti.

V pátek před soudním senátem znovu zopakoval, že ženu nezavraždil. „Nikdy jsem nepoužil násilí proti ženám,“ dušoval se obžalovaný a vyjádřil lítost nad tím, co se ženě stalo.

Není to však poprvé, co se musí hájit z nejzávažnějšího zločinu, v roce 2007 dostal za vraždu známého v domku na Prachaticku 12 a půl roku vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám