Hlavní obsah

Muž měl zavraždit těhotnou ženu a tělo hodit do jímky. Hrozí mu doživotí

České Budějovice

U Krajského soudu v Českých Budějovicích v pátek pokračoval soud s 45letým Pavlem Brožem, který podle obžaloby zavraždil letos mezi 12. a 13. dubnem v Netolicích na Prachaticku svou těhotnou známou. Už jednou byl za vraždu odsouzený, nyní mu hrozí dvacet let vězení až výjimečný trest doživotí.

Pavel Brož u Krajského soudu v Českých Budějovicích.Video: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Podle obžaloby zavraždil Brož svou o deset let mladší známou, když ji u ní doma nejdříve škrtil a pak udusil. Na hlavu jí dal plastový pytel. „Její tělo pak hodil do jímky, kterou překryl kovovou deskou,“ uvedl v obžalobě státní zástupce Roman Tibatanzl.

Polil jsem ji benzínem a zapálil, přiznal se muž k vraždě v zahrádkářské kolonii v Praze

Krimi

Brož označil obžalobu za nesmysl a vypovídal, že u ženy pouze popíjel a pak měli sex jako několikrát předtím. Zmínil, že na onu noc má i výpadky paměti, ale připustil, že se ke stavení dvakrát vrátil.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Pavel Brož u Krajského soudu v Českých Budějovicích

V pátek před krajským soudem vypovídali soudní znalci z oboru psychiatrie Monika Gärtnerová a psycholog Václav Šnorek.

Shodli se v tom, že muž trpí smíšenou poruchou osobnosti a je velmi nebezpečný pro společnost. Prý se mu nedá moc věřit ani ohledně výpovědí a také je malá šance na resocializaci.

„Není schopen přirozené adaptace, neuznává normy, nemá sebereflexi, těžko snáší nudu, potřebuje vzrušení, je emočně nezralý, snadno reaguje výbuchem a agresivitou,“ popisovali poruchu osobnosti u obžalovaného oba znalci.

Podle Gärtnerové jsou po alkoholu a psychotropních látkách Brožovy reakce jen velmi těžko předvídatelné a nebezpečné.

Ubodaný muž na Kroměřížsku, policie obvinila z vraždy jeho známou

Krimi

„Na minimální podnět je schopen agresivní reakce, která tomuto podnětu vůbec neodpovídá,“ konstatovala Gärtnerová. Zmínila, že dělala posudek už v případě první vraždy, za kterou byl Brož odsouzen.

Před sedmnácti lety usmrtil nožem po hádce známého. „I tehdy byl posudek v podstatě stejný jako dnes,“ konstatovala psychiatrička.

Zmínila také, že muž je závislý na alkoholu i psychotropních látkách. Ke snížení jeho nebezpečnosti pro společnost však v tomto případě nepomůže ani ochranná léčba.

Jak Právu potvrdil předseda soudního senátu Milan Kučera, jednání budou odročena i na leden, kdy měl být rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám