Hlavní obsah

Za vraždu novorozeného syna dostala 6 a půl roku

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Šest a půl roku stráví ve vězení 23letá Lada Hájková, která podle obžaloby v říjnu 2001 po utajovaném porodu zabila svého čerstvě narozeného chlapečka. V pondělí o tom rozhodl ostravský krajský soud. Stejný soud ji přitom poslal už dvakrát na 12 let do vězení a Vrchní soud v Olomouci tento verdikt už dvakrát potvrdil.

Foto: Pop Academy

Projekt "Zpíváme seniorům"

Článek

Tentokrát ale musel krajský soud respektovat názor Nejvyššího soudu, podle nějž nešlo o klasickou vraždu, ale o vraždu novorozeného dítěte matkou podle paragrafu 220, na kterou trestní zákon vzhledem ke snížené příčetnosti rodiček pamatuje maximálně osmiletým trestem.

Bývalá recepční otěhotněla s jedním ze zahraničních turistů a těhotenství před okolím tajila. Po porodu své nechtěné dítě zabalila do igelitových tašek a nechala ležet ve skříni, až se novorozenec udusil. Žena se během hlavních líčení hájila tím, že si na události osudné noci nepamatuje, což ale soudní znalci vyvrátili.

V předchozích dvou hlavních líčeních přitom ostravští soudci trvali na tom, že jde o klasickou vraždu. "Okolnost, že pachatelka se nacházela v rozrušení způsobeném porodem, musí být prokázána. To se však nestalo, dokonce to lze na základě vyjádření soudních znalců vyloučit," hájil soudce Kaňok svůj názor, když se loni vzepřel rozhodnutí Nejvyššímu soudu a dvanáctiletý trest Hájkové potvrdil. [celá zpráva]

Soudce nesouhlasí, ale respektuje

I nyní při vyhlašování rozsudku dával Kaňok najevo, že nejde o názor jeho, ale stanovisko nadřízené instance. Dodal, že krajský soud si nadále myslí, že šlo o cílené jednání. Zdůraznil, že žena své těhotenství tajila nejen před okolím, ale dokonce ani nenavštěvovala lékaře. "Našla si také novou známost a chtěla zabránit tomu, aby vztah byl těhotenstvím dotčen," dodal Kaňok.

Podotkl ale, že tentokrát již soudu nezbývá, než názor Nejvyššího soudu respektovat. Státní zástupce Jaroslav Kandráč odmítl případ komentovat.

Verdikt krajského soudu ještě nemusí být konečný. Státní zástupce i odsouzená si nechali lhůtu pro případné odvolání proti výši trestu. Obhájce pro ženu ve své závěrečné řeči požadoval podmíněný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám