Hlavní obsah

Za utonulou studentku dostal instruktor podmínku

Právo, Aleš Honus
BRUNTÁL

Tečku za tragédií sedmnáctileté studentky z Krnova, která se zabila na Sázavě při školním vodáckém kursu v červnu 2004, učinil v úterý soudce Lumír Čablík z krnovské pobočky Okresního soudu v Bruntále. Při sjíždění nebezpečného jezu v Českém Šternberku během školního vodáckého kursu jedna dívka zahynula pod jezem, tři její spolužačky vyvázly naštěstí jen se lehčím zraněním bez následků.

Článek

Vodáckému instruktorovi Václavu Vilímovi soud vyměřil za ublížení na zdraví z nedbalosti osm měsíců vězení s podmíněným o odkladem na dva roky. Trestní stíhání učitelů krnovského gymnázia Vladimíra Schreiera a Sylvie Mičinské soud podmíněně zastavil.

Jez byl označen jako životu nebezpečný

Skupina studentek z krnovského gymnázia pod vedením instruktora a dvou pedagogů sjížděla řeku Sázavu v době, kdy byla její hladina zvednutá po bouřce. Celkem jelo asi dvacet lodí, převrhly se tři z nich. Podle obžaloby měl jak instruktor, tak oba učitelé zabezpečit, aby studentky na tři metry vysoký jez vůbec nevjížděly, ale aby lodě přenesly po břehu.

"Jez byl ve vodáckém průvodci označen jako životu nebezpečný. Dívky nezvládly řízení lodě, převrhly se a jedna z nich zemřela ve víru," řekl Právu soudce. Dodal, že nepřímou odpovědnost za tragédii nese také cestovní kancelář, která vodáckou výpravu pro školy organizovala. "Zajistili pouze jediného instruktora pro čtyřicet osob, což je nedostačující," řekl soudce Lumír Čablík.

Učitelé vyvázli bez trestu

Trestní řízení proti oběma učitelům soud zastavil proto, že pro takový postup byly splněny všechny zákonné podmínky. "Jsou to výborní učitelé, dosud vedli bezúhonný život, projevili lítost a učinili opatření k náhradě škody. Kdybychom je odsoudili, zlikvidujeme jim kariéru. Bylo by to kontraproduktivní," vysvětlil soudce.

Vodáci předloni v červnu nad zprávami o tragédii na nebezpečném jezu jen kroutili hlavou. "Jezdil jsem Sázavu dvacet let, ale jez jsme nikdy nesjížděli a lodě přenášeli v dostatečné vzdálenosti. I zkušenému vodáku se jez pod hradem jeví jako náročný," řekl tehdy Právu vodák z Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám