Hlavní obsah

Za útok na dalšího Roma v Jeseníku skončili ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JESENÍK

Státní zástupce v neděli ráno uvalil vazbu na jednadvacetiletého Martina Jaše a o rok staršího Petra Blajze, kteří jsou obvinění ze středečního útoku na třiadvacetiletého invalidního Roma v Jeseníku. Oba stíhaní mladíci se již u soudu zpovídají z loňského brutálního napadení místních romských manželů.

Článek

Novinkám to dnes sdělila mluvčí jesenické policie Natálie Orlová s tím, že podle pátečního obvinění dvojice Jaš a Blajze ve středu potkala na jesenickém autobusovém nádraží mladého Roma a bezdůvodně ho napadla.

"Jednadvacetiletý mladík z Uhelné začal Romovi nadávat "černá opice" a poté jej udeřil pěstí do obličeje. Napadený spadl na zem, kde ho útočník ještě praštil do obličeje a kopl do hrudníku. Poškozenému způsobil zlomeninu nosních kůstek, proto napadený musel být ošetřen v jesenické nemocnici," popsala útok Orlová.

Kamaráda v útoku ještě povzbuzoval

I přes výhrůžky mladík celou záležitost nahlásil na policii, která oba útočníky v pátek obvinila. Policejní komisař stíhá Jaše z trestných činů ublížení na zdraví, výtržnictví a hanovení národa, rasy a přesvědčení. Blajze je obviněný z napomáhání k ublížení na zdraví, neboť podle Orlové útoku jeho kamaráda na Roma přihlížel a ještě ho povzbuzoval.

Ještě v pátek večer podal komisař návrh na jejich vzetí do vazby, kterému dnes ráno státní zástupce vyhověl. Jaš i Blajze byli převezeni do vazební věznice v Olomouci.

Oba obvinění již jednou stáli před soudem za útok na Romy. Jesenický soudce jim společně s Martinem Stiskalou udělil tříletou podmínku za to, že loni v létě napadli romské manžele. Těhotná žena jim otevřela, protože se jí představili jako policisté. Vzápětí ji však jeden z mladíků podle obžaloby udeřil dlažební kostkou do obličeje tak, že žena má od té doby problémy se zrakem. Následně zbili jejího manžela. Kritizovaný rozsudek byl nakonec zrušen a soud se bude tímto případem znovu zabývat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám