Hlavní obsah

Za únos školačky soud vyměřil tresty 9 a 7 let

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zvláštní bezpečnostní opatření, která si vyžádala přítomnost i příslušníků zásahové jednotky, provázela ve čtvrtek u Krajského soudu v Brně vyhlášení rozsudku nad čtveřicí Ukrajinců ve věku 23 a 24 let. Ti loni v březnu unesli 8letou dceru zlatníka z Kupařovic na Brněnsku. Dvěma soud vyměřil 9 roků ve věznici se zvýšenou ostrahou, protože se v ČR už dopustili loupeže a dva dostali 7 let ve věznici s ostrahou. Část odsouzených se proti trestu odvolala.

Foto: Tereza Bulková, Nemocnice Šumperk

Rázové vlny postupně zmenšují úponové bolesti a snižují napětí v měkkých tkáních.

Článek

Kromě trestů pobytu ve vězení, které se rodinným příslušníkům zdály nepřiměřeně tvrdé a dávali to hlasitě najevo, budou muset všichni čtyři opustit ČR na dobu neurčitou. Matky potrestaných mladíků zastávají názor, že se jejich synové ničeho nedopustili a vyhrožování otci dívky, že její dceři uříznou hlavu, když nedostanou 5 miliónů, není nic závažného, protože by to neudělali.

Únos byl promyšlenou akcí

"Obžalovaní se v přípravném řízení ke všemu přiznali a podrobně popsali celou událost. Dobře znali situaci otce dívky, který je podnikatel a bydlí s rodinou na zámku v Kupařovicích. Jejich jednání bylo promyšlené a společenskou nebezpečnost zvyšuje fakt, že vztáhli ruku na malé dítě, které si může nést psychické následky," uvedl předseda senátu Miroslav Moltaš.

K únosu došlo loni v březnu, kdy se pětice Ukrajinců připravila na přepadení dodávky, v níž řidič vezl dívku do školy. Vzali si na sebe vesty silničářů a vyzbrojili se plynovou pistolí. Auto zastavili, řidiče udeřili do obličeje a s dívkou ujeli do lesa, kde pro ni měli připravený stan. Otci dívky zavolali, že pokud nedostanou 5 miliónů výkupného, tak jeho dceři uříznou hlavu a pošlou mu ji v tašce na zámek.

Od výkupného nakonec ustoupili

Celý případ nakonec dopadl šťastně, protože Ukrajinci pochopili, že peníze nedostanou a o únos dítěte se zajímá policie. Proto dívku v lese opustili, zavolali na zámek a oznámili, kde se nalézá. I přesto se dívku podařilo najít až ráno, protože zjistila, že ji nikdo nehlídá a snažila se najít cestu domů sama. Když ji rodiče s policisty našli, byla zdravá, ale měla na sobě asi 50 klíšťat.

Dívka byla v šoku a dodnes má problémy se s tím vyrovnat. "Podle toho, co mně dcera po osvobození vyprávěla, tak jí při přepadení dali na hlavu tmavý sáček, svázali jí ruce lepící páskou a unesli na rameni jako pytel do lesa, kde ji drželi ve stanu. Od té doby se nás pořád drží, má strach a v noci se někdy budí s pláčem. Snažíme se to řešit s psychologem," uvedl Pavel Kuparowitz.

Ukrajinci před soudem odmítli vypovídat, jen na závěr připustili, že je to mrzí. Obhájkyně jednoho z nich dokonce uvedla, že její klient má na Ukrajině otce trpícího rakovinou a trestnou činností si chtěl vydělat na jeho léčení. "Udělali jsme to a je mi to moc líto. Holku jsme nakonec pustili, takže se nic nestalo. Omlouvám se za to," uvedl v závěrečné řeči Ivan Popovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám