Hlavní obsah

Za únos dcerky soud ženě snížil trest, odsedí si tři roky

– Praha
Novinky, bad

O tři roky snížil odvolací soud původně šestiletý trest 44leté ženě, která se svým synem a dalším jejím známým za bílého dne unesla svou dceru. Jeden z mužů ji vytrhl její babičce, když ji vedla do dětského centra. Dvouleté podmínky pro oba zbylé obžalované soud potvrdil. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Soud v kauze únosu dítěte v Uhříněvsi (archivní foto).

Článek

Soud odmítl námitky obhajoby, že nešlo o organizovanou skupinu. „Vše bylo podrobně připraveno a sofistikovaně naplánováno,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář. Šestileté vězení bylo nicméně podle odvolacího soudu nepřiměřeně přísné.

„Nejde o tak společensky závažnou a škodlivou činnost, aby byl ukládán trest v horní polovině trestní sazby,“ podotkl Cihlář s tím, že žena nebyla nikdy trestána a jednala ve značném stresu. „Byla, jak se lidově říká, zahnána do kouta,“ dodal soudce. Naopak podmíněné tresty pro dvojici obžalovaných mužů jsou podle něj adekvátní.

Za únos dítěte v Praze uložil soud matce šestileté vězení

Krimi

Žena loni v polovině dubna přiměla svého syna, aby vytrhl svou nevlastní sestru z doprovodu její babičky v pražské Uhříněvsi.  K akci za bílého dne na ulici přizvala rovněž svého známého, kterého znala z dřívějška přes internet. Trojice s dítětem pak jela do Brna. Ženu s dcerou nakonec zadržela policie ve Vídni, krátce nato dopadli policisté rovněž zbývající dva podezřelé u Humpolce a na Krnovsku.

Žena u hlavního líčení tvrdila, že byla ve špatném psychickém stavu kvůli jejímu sporu s manželem právě o dítě. „Chtěla jsem dceru vzít, aby se to nějak řešilo. Byla jsem psychicky na dně. Psala jsem všude možně, na ministerstva i prezidentovi, ale nikdo mi nepomohl,“ uvedla mimo jiné.

Chtěla jsem ji k sobě, přiznala matka únos dcery z Prahy

Krimi

Syn obžalované projevil nad svým činem lítost, byl prý pod silným vlivem své matky. Podle soudu nicméně věděl, co dělá. Druhý obžalovaný muž dostal rovněž podmínku, podle soudu k případu přišel jako „slepý k houslím“.

Žije na horách, kde se stará o psy a jezdí se spřežením. Obžalovanou poznal přes internet a do Prahy za ní jel, aby spolu strávili noc na hotelu, což se podle slov obžalovaného také stalo. Co ale mělo následovat druhý den, tedy únos dítěte, o tom prý neměl tušení, stejně jako toho moc nevěděl o rodině obžalované a problémech, které řeší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám