Hlavní obsah

Chtěla jsem ji k sobě, přiznala matka únos dcery z Prahy

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Chtěla jsem upozornit na svůj případ, nikdo mi nechtěl pomoci – tak vysvětlovala ve středu Obvodnímu soud pro Prahu 10 dvaačtyřicetiletá žena, která podle obžaloby unesla loni se svým synem a dalším mužem svou pětiletou dceru. Soud ji dříve určil s dítětem omezený kontakt, a to vždy za asistence sociálního pracovníka. Žena pak chtěla rovněž podle vyšetřovatelů zmizet s dcerou v Africe.

Soud v kauze únosu dítěte v UhříněvsiVideo: Novinky

 
Článek

Žena podle obžaloby loni v polovině dubna přiměla svého syna (21), aby vytrhl svou nevlastní sestru z doprovodu její babičky, k akci za bílého dne na ulici přizvala rovněž svého známého, kterého znala z dřívějška přes internet. Trojice s dítětem pak jela do Brna.

Ženu s dcerou nakonec zadržela policie ve Vídni, krátce na to dopadli policisté rovněž zbývající dva podezřelé u Humpolce a na Krnovsku.

Hlavní líčení mělo začít už v lednu, tehdy se ale obžalovaná žena, která je ve vazbě, odmítla podrobit eskortě a zároveň nechtěla, aby se jednání konalo bez ní. Soud tehdy odročil projednání nyní na středu, kdy se konal její výslech pomocí videokonference z pankrácké vazební věznice.

Matka: Byla jsem na dně

„Chtěla jsem dceru vzít, aby se to nějak řešilo. Byla jsem psychicky na dně. Chtěla jsem na sebe upozornit, psala jsem všude možně, na ministerstva i prezidentovi, ale nikdo mi nepomohl,“ řekla soudu. Podle ní její dceru použil její bývalý manžel jako nástroj pomsty za to, že od něj odešla.

Obžalovaná chtěla podle svých slov ve Vídni vyzvednout kamarádku, která měla přiletět z africké Keni, aby jí pomohla s kontaktem na kancelář ombudsmana. Podle vyšetřovatelů ale měla matka v plánu s unesenou dcerou právě do Afriky utéct. Trojice je tak obžalovaná z únosu a matka navíc z trestného činu zavlečení.

Soud uvalil vazbu na dva muže podezřelé z únosu pětileté dívky (19. dubna 2019)Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Při výslechu žalobkyně rovněž zmínila, že obžalovanou v minulosti policie vyšetřovala kvůli podezření z křivého obvinění, podle kterého měla dceru manipulovat proti biologickému otci. Žena tvrdila, že si dcera na muže stěžovala, a rovněž se našly při stěhování údajně nahé fotky dcery.

Soud vyslechl také obžalovaného syna. Podle něj přijel s matkou a jejím známým na místo, kde měla být babička s dítětem. „Matka zakřičela, ať tam běžím, já se lekl. Vzal jsem sestru pod rameny. Nevím, jestli mě poznala, říkal jsem jí: Já jsem tvůj bráška,” řekl soudu mladík s tím, že se sestrou přiběhl k autu, kam ji naložil do sedačky a jelo se pryč. Druhý obžalovaný byl spíš jako doprovod.

Muži podezřelí z únosu pětileté dívky přímo z babiččiny náruče skončili ve vazbě

Krimi

Matku podle svých slov poslechl, protože na to byl zvyklý. „Byl jsem naučený, že matka má pravdu. A druhé pravidlo bylo, že má vždycky pravdu,” dodal.

Soud má v plánu vyslechnout rovněž otce unesené dcery, o kterou se v současnosti stará, a jeho matku, která měla v době únosu dítě v péči na základě předběžného rozhodnutí soudu.

Dva obžalované muže poslal soud po zadržení do vazby, později je ale propustil. Trojici hrozí za únos spáchaný organizovanou skupinou až osmiletý trest vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám