Hlavní obsah

Za ubití družky paličkou na maso si muž definitivně odsedí 24 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Čtyřiačtyřicetiletý muž z Ostravska neměl absolutně žádnou úctu ke své rodině, třem dětem narozeným v letech 2006 až 2009 a 24leté družce. Matku svých dětí napadal před potomky a také je nutil, aby svou matku bili. Ženu nakonec brutálně umlátil paličkou na maso. Justice ho za to poslala na 24 let za mříže, muž se ale snažil u Nejvyššího soudu svůj trest zvrátit. Soudci jeho dovolání odmítli, jak Právu potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Foto: Petr Marek, Právo

Ladislav Kováč u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Muž ve svém dovolání tvrdil, že neměl v úmyslu ženu zabít a své jednání omlouval opilostí.

„Podle senátu Nejvyššího soudu je zjevné, že obviněný jednal s rozmyslem, vědomě, cíleně a záměrně právě proto, aby poškozenou zvlášť surovým a trýznivým způsobem usmrtil. Přitom nutno dodat, že podle skutkových závěrů soudů nižších stupňů ovlivnění obviněného alkoholem v době útoku proti poškozené nemělo většího významu, když nenarušilo jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti,“ smetli ze stolu soudci jeho námitky.

Násilné scény se odehrávaly v jednom pokoji v ubytovně ve Vítkově, kde celá rodina žila. Muž si rád a často přihnul alkoholu a pak v opilosti bil kolem sebe hlava nehlava.

Děti svou matku musely bít 

Nejčastějším cílem byla právě jeho družka, která snášela bití otevřenou dlaní i pěstí, stejně jako ponižování. Ženu také nutil k souloži před přihlížejícími dětmi. „Opakovaně dětem vulgárně nadával a nabádal je, aby svou matku fyzicky napadaly, a to především kopáním do jejího těla v době, kdy byla pod vlivem alkoholu a ležela na podlaze či posteli, pak dětem přikázal, aby matku nakrátko ostříhaly, což dotyčná z obav z obžalovaného strpěla,“ popsal jednání Knötig.

Muž nakonec na začátku února 2012 prohlásil, že svou družku zabije, a tak také učinil. „Začal ji surově fyzicky napadat, a to zejména údery rukou, jakož i tupými předměty, mimo jiné i údery kovovou částí kuchyňské paličky na maso, a dále pak kopy nohou velkou intenzitou síly po celém těle a především pak do oblasti břicha, které byly kombinovány nášlapy či dupáním po těle,“ popsal Knötig.

Napadená utrpěla vážná poranění břicha s trýznivými bolestmi. I když ji záchranáři ještě převezli do nemocnice, druhý den zemřela.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám