Hlavní obsah

Za tragickou chybu lékařek zaplatí špitál milióny, potvrdil soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Fakultní nemocnice v Plzni musí zaplatit odškodnění za fatální chybu dvou lékařek, kvůli které před čtyřmi lety zemřel 45letý pacient. Satisfakci pozůstalým ve výši téměř 2,7 miliónu korun přiznal definitivně Krajský soud v Plzni.

Foto: Mapy.cz

Krajský soud v Plzni

Článek

Podle jeho čtvrtečního verdiktu má manželka zemřelého muže nárok na 950 tisíc korun a nezletilý syn na milión a 700 tisíc korun.

Oproti původnímu rozhodnutí plzeňského okresního soudu z loňského října ponížil krajský soud částku u vdovy o půl miliónu korun.

„V jejím případě máme za to, že původně přiznaná výše nemajetkové újmy byla nepřiměřeně vysoká,“ uvedl předseda senátu Lubomír Fiala.

Dodal, že blíže se k tomu vyjádří v písemném odůvodnění rozsudku. Případ se stal v květnu 2014. Muž tehdy přišel do nemocnice kvůli bolestem na hrudi a zvýšenému tlaku.

Rodina mohla fungovat ještě roky

Sloužící neatestovaná lékařka mu udělala potřebná vyšetření, ale špatně vyhodnotila výsledek EKG.

Její nadřízená, která ji měla kontrolovat, záznam z kardiografu neviděla a rozhodnutí mladší kolegyně poslat pacienta domů posvětila po telefonu. Za to byly obě lékařky loni v dubnu pravomocně odsouzeny k podmíněným trestům.

Při prvním projednání žaloby na odškodnění soudce David Kotrbatý uvedl, že se řídil vlastním uvážením a principy slušnosti, přičemž výše přiznané náhrady podle jeho názoru odráží obecně sdílené představy o spravedlnosti.

„Jednalo se o nadstandardně fungující manželství a rodinu vůbec, která měla před sebou ještě několik desítek společně strávených let. Ztráta manžela, resp. otce, měla velmi negativní psychické dopady jak na ženu, tak i na chlapce,“ řekl Kotrbatý při odůvodnění rozsudku.

Podle něj šlo především o selhání jednotlivců. Zároveň ale konstatoval, že k situaci došlo i v důsledku špatně nastaveného systému a personálního obsazení pracoviště centrálního příjmu pacientů.

„Přijatá nápravná opatření nemocnice k tomu, aby k podobným případům nedocházelo, se nejeví soudu jako dostatečná,“ vysvětlil Kotrbatý s tím, že fakultní nemocnice je vrcholové zdravotnické pracoviště nejen v regionu, ale i v celostátním měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám