Hlavní obsah

Za smrtelnou ránu pěstí milence dostal ženatý muž pět let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Pět let ve vězení má strávit Luděk Prokop z Heřmanova Městce za to, že letos v červenci udeřil pěstí svou přítelkyni do břicha tak silně, že po několika hodinách zemřela na vnitřní krvácení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Luděk Prokop v jednací síni královéhradeckého soudu.

Článek

Dosud bezúhonný padesátiletý živnostník v úterý naslouchal odůvodnění rozsudku málem ve stavu fyzického kolapsu. Předseda trestního senátu královéhradeckého krajského soudu Petr Mráka konstatoval, že soud považuje za prokázané, že obžalovaný měl v úmyslu čtyřiatřicetiletou ženu zranit.

„I když zřejmě nepředpokládal, že dojde k neodčinitelnému následku,“ řekl. Prokop to odmítal s tím, že ke zranění jeho milenky došlo nedopatřením.

Do nemocnice až druhý den

Muž udržoval milenecký poměr s vdanou matkou tří dětí, i když sám byl ženatý. Milenka mu tvrdila, že je s ním v jiném stavu a chce se s ním rozejít. Osudného dne došlo k hádce v jednom bytě v Pěčíně na Rychnovsku, kde žena přechodně bydlela.

Rána pěstí do ženina břicha neměla okamžité následky, do nemocnice se dostala až druhý den, když se jí udělalo zle, ale lékaři už byli bezmocní. Při pitvě se zjistilo, že obžalovaný ženě způsobil rozsáhlou trhlinu přední hrany jater s zakrvácením do dutiny břišní. Graviditu pitva nepotvrdila.

Řada polehčujících okolností

Obhajoba se snažila soud přesvědčit, že Prokop ženu nenapadl úmyslně, ale že šlo spíše o nešťastnou náhodu, což ale soudci odmítli jako účelové tvrzení, stejně názor, že se nedá vyloučit, že žena utrpěla své zranění už dřív, a protože se nedala ošetřit, zemřela. „Považujeme za vyloučené, aby žena s takovým zraněním přežila několik dní,“ řekl Mráka.

Kvůli řadě polehčujících okolností soud zvolil trest na samé spodní hranici sazby a Prokopa poslal do mírné věznice s dozorem. Bude také muset zaplatit více než 1,5 miliónu korun pozůstalým i nahradit zdravotní pojišťovně vynaložené náklady.

Obžalovaný si na vyjádření k rozsudku ponechal zákonnou lhůtu, státní zástupkyně Lenka Faltusová se práva na odvolání vzdala.

Reklama

Výběr článků

Načítám