Hlavní obsah

Za smrtelnou nehodu v opilosti půjde lékař a bývalý krajský zastupitel před soud

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní zástupkyně obžalovala za loňskou tragickou autonehodu bývalého krajského zastupitele za KSČM Václava Šampalíka ze tří trestných činů. Lékař a politik v jednom v červnu na jižním Plzeňsku v opilosti havaroval se svým vozem. Jeden ze spolucestujících nehodu nepřežil.

Foto: Právo

Václav Šampalík měl zavinit nehodu, kterou nepřežil jeden z jeho spolujezdců (snímek nehody z loňského června).

Článek

Tehdy opilý Šampalík jako řidič vozidla Citroën Xantia vyjel mimo vozovku, kde narazil do betonové vpusti. Jeden ze dvou spolujezdců zemřel na místě, druhý skončil stejně jako Šampalík s těžkým zraněním v nemocnici.

Foto: KSČM

Václav Šampalík

Podle informací Práva začne případ projednávat soud příští měsíc, Šampalíkovi hrozí za usmrcení z nedbalosti, těžkou újmu na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky až šest let vězení.

V krvi měl mít téměř dvě promile

Tragická nehoda se stala 18. června před čtvrtou hodinou ráno na silnici třetí třídy mezi obcemi Zhůř a Jarov, zhruba 35 kilometrů od Plzně před Nepomukem. Šampalík, který pracuje v Klatovské nemocnici jako chirurg, tehdy vezl dva své kamarády domů z hasičské zábavy v Žinkovech. Podle výsledků rozboru krve měl v době nehody téměř dvě promile alkoholu.

Nehoda na PlzeňskuVideo: Patrik Biskup, Právo

Podle spisu řidič nejprve při průjezdu zatáčkou vjel na pravou krajnici, následně strhl řízení, aby se dostal zpátky na silnici, přičemž dostal smyk a skončil v příkopu. Tam se po nárazu do betonového propustku s autem převrátil na střechu.

Ty, kteří Šampalíka dobře znají, tragická nehoda tehdy zaskočila. „Je to hrozně férový a slušný člověk. Každému vyšel vstříc. Podělal si tím celý život,“ řekl bezprostředně po neštěstí velitel dobrovolných hasičů v Žinkovech Josef Suda, kterému Šampalík dělá zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám