Hlavní obsah

Za smrt lyžaře na Ještědu podmínka, trest pro záchranáře potvrdil odvolací soud

– Liberec
Právo, Michael Polák

Krajský soud v Liberci ve středu potvrdil podmíněný trest pro záchranáře horské služby, do jehož čtyřkolky vloni v lednu narazil na sjezdovce na Ještědu 50letý lyžař. Ten svým zraněním později podlehl.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

O devítiměsíčním podmíněném trestu se zkušební dobou na rok a půl rozhodl už v létě liberecký okresní soud. Zkušený záchranář, kterému za usmrcení z nedbalosti hrozil až šestiletý trest, se proti verdiktu odvolal. Krajský soud teď ale rozsudek potvrdil.

„Na celou věc musíme nahlížet tak, že šlo o tragickou událost, kde nikdo - ani obžalovaný - není zločincem nebo společenským vyvrhelem. Nicméně jsme nezjistili žádnou konkrétní vadu v původním rozhodování okresního soudu,“ vysvětlil soudce František Boštík, proč rozhodl o zamítnutí záchranářova odvolání proti původnímu verdiktu.

K tragickému střetu lyžaře a čtyřkolky horské služby došlo na Ještědu vloni v lednu mezi spodní částí lanové dráhy Černý vrch a křížením sjezdovek Liberecká a Skalka. Záchranář tudy na čtyřkolce projížděl k jinému zraněnému muži, který uvízl v nepřístupném terénu. Než k němu ale čtyřkolka stačila dojet, vyjel z místa zúžení sjezdovky lyžař a narazil do její přední části.

Lyžař byl bezprostředně po nárazu při vědomí a komunikoval. Pak ale vlivem vnitřních zranění upadal do bezvědomí a do nemocnice už byl dopraven v kritickém stavu. Tam pak zemřel.

Neměl zvukovou signalizaci

Klíčovou okolností při rozhodování okresního i odvolacího soudu bylo to, že záchranář měl údajně na čtyřkolce spuštěnou pouze světelnou signalizaci, správně měl přitom použít i zvukovou. V tom, zda ji použil, nebo ne, se výpovědi svědků rozcházejí. Obhajoba tvrdí, že oba typy signalizace záchranář spustil.

„Nejsem si žádného pochybení vědom,“ zopakoval ve středu u soudu dlouholetý člen horské služby. „Celý život se snažím lidem pomáhat. Této situace je mi líto,“ dodal.

Podle soudu ale proti jeho tvrzení stojí výpovědi některých lyžařů, kteří uvedli, že jediné, co slyšeli, byl až náraz lyžaře do čtyřkolky. „Jedna svědkyně se dokonce sama přihlásila policistům, protože ji rozzlobilo, když si v novinách přečetla, že čtyřkolka měla zapnutou zvukovou signalizaci. Byla ale přesvědčená, že tomu tak nebylo,“ vysvětlil soudce Boštík, proč odvolací soud trest pro záchranáře nezměnil.

Proti rozhodnutí může podat záchranář dovolání. Zda tak učiní, nechtěl bezprostředně po jednání komentovat. Reagovat na verdikt odmítli i zástupci horské služby. „V tuto chvíli se k tomu vyjadřovat nebudeme,“ řekl novinářům náčelník Horské služby Jizerské hory René Mašín.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám