Hlavní obsah

Za půlmiliardový podvod potvrdil soud podnikateli osm a půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odvolací soud potvrdil podnikateli Miloši Skořepovi trest vězení 8,5 roku za podvod kvůli ztraceným 500 milionům korun z účtů společnosti Galileo Real, dceřiné firmy již zaniklé České konsolidační agentury (ČKA). Muž se trestného činu dopustil v roce 2005, ke stejnému trestu byl jako uprchlý odsouzen již před deseti lety. Spojené arabské emiráty ho ale loni vydaly do Česka a soudy věc projednávaly znovu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Skořepův spoluobžalovaný Jan Šik dostal v roce 2011 trest 5,5 roku vězení.

Skořepa slíbil Šikovi, který v roce 2005 jednal za Galileo Real, že mu zprostředkuje zhodnocení volných peněz firmy. Šik bez souhlasu představenstva společnosti převedl peníze na soukromý účet u švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Skořepa potom peníze rozesílal na svá další konta a některé si v hotovosti vybral.

Policisté přivezli z Emirátů Čecha odsouzeného za půlmiliardový tunel. Pak museli do karantény

Krimi

"Role obžalovaného Skořepy v trestní věci je naprosto nepochybná," prohlásila předsedkyně odvolacího senátu Jana Kantorová. O jeho vině nebylo podle soudkyně pochyb. Za zcela odpovídající označila trest 8,5 roku vězení, protože zde nebyly žádné polehčující okolnosti - ani časový odstup od trestné činnosti. "Tady jde průtah zcela na vrub obžalovaného," uvedla.

Čech odsouzený za vytunelování půlmiliardy podvádí krajany v cizině

Krimi

UBS v případu přiznala pochybení a v roce 2007 vrátila Česku 404 milionů korun. Zbylých 96 milionů mají podle rozsudků soudů Skořepa se Šikem uhradit.

Skořepa uprchl z Česka v roce 2007, kdy mu v kauze vytunelování ČKA hrozilo obvinění. O dva roky později byl zadržen v SAE, ale tamní úřady ho propustily na kauci. Před dvěma lety policisté uvedli, že Skořepa v Emirátech podvádí své krajany.

V Dubaji podle nich vystupoval jako expert, který může pomoci českým podnikatelům nastartovat podnikání. Pouze však inkasoval peníze a své závazky neplnil. Země v roce 2020 podnikatele vydala. Vláda loni schválila zrušení skupiny Galileo Real, do které patřily společnosti Galileo Real a Imob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám