Hlavní obsah

Za přirovnání nedonošených dětí ke zrůdám, kterých je třeba se zbavit, čeká Škárku soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Státní zástupkyně Lenka Kocurová podala ve středu k Okresnímu soudu Plzeň-sever obžalobu na bývalého poslance za Věci veřejné Jaroslava Škárku (50). Ten loni na sociálních sítích přirovnal předčasně narozené děti k nevyvinutým zrůdám, kterých je třeba se zbavit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Škárka v lednu 2013.

Článek

„V jednání obviněného spatřuji přečin podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“ řekla Právu Kocurová.

Jaký trest pro Škárku navrhuje, ale nechtěla sdělit s ohledem na to, že mu ještě nebyla doručena obžaloba, kde je navrhovaná výše trestu uvedena. Podle trestního zákoníku hrozí exposlanci až tři roky vězení.

Policie navrhla obžalovat Škárku za přirovnání nedonošených dětí ke zrůdám, kterých je třeba se zbavit

Krimi

V těchto případech sice umožňuje trestní řád podmíněně trestní stíhání zastavit, pokud se obviněný k trestné činnosti plně dozná, Kocurová tak neučinila. „Podmínky pro odklon trestního řízení jsem neshledala,“ dodala státní zástupkyně.

Policie se případem zabývala od loňského listopadu, kdy na bývalého politika podala trestní oznámení nezisková organizace Nedoklubko, která podporuje rodiče předčasně narozených dětí. Na její činnost Škárka ve svém příspěvku reagoval.

Škárka obviněn kvůli výrokům o zrůdách

Krimi

Škárka napsal, že předčasně narozené děti budou mít IQ kolem padesátky a budou pro společnost pouze přítěží. „Pouze nějaká neziskovka se na nich napakuje. Stejné je to i s mentály,“ uvedl.

Stát se podle něj musí probrat a zbavit se zbytečných lidí. „Lidé, kteří nejsou přínosem společnosti, ať už z důvodu mentální, či společenské diskvalifikace (dementi, bezďáci, imigranti atd.), nesmí být společností protežováni. Zbavme se zbytečných,“ vyzýval Škárka.

Pracoval ve vězení

Za své výroky se však Škárka později omluvil. Uvedl, že jeho text neměl být urážlivý a že chtěl expresivnější formou pouze vyburcovat společnost z apatie. „Uznávám, že jsem některé formulace měl volit lépe, a za to se tedy omlouvám,“ napsal ve veřejném prohlášení.

Kvůli svým výrokům přišel o zaměstnání u vězeňské služby, kde pracoval jako vychovatel odsouzených v plzeňské věznici na Borech. Její ředitel Petr Vlk jeho výroky odsoudil a uvedl, že se jménem věznice organizaci Nedoklubko omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám