Hlavní obsah

Za poslední dva dny zemřelo už šest motorkářů

Poslední dva dny jsou velice tragické pro motorkáře. Ve středu zemřeli na českých silnicích čtyři, do čtvrtečního odpoledne pak další dva. Letos byl zatím pro motocyklisty nejtragičtějším měsícem červen, kdy přišlo o život 21 z nich.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý motocyklista zemřel ve čtvrtek po poledni po nehodě na silnici mezi Uničovem a obcí Dolní Sukolom na Olomoucku. V zatáčce se střetl s protijedoucím vozidlem, vyjel mimo komunikaci a narazil do stromu. Havárie se odehrála ve 12:30.

"Motocyklista utrpěl těžké poranění, kterému podlehl. Okolnosti nehody se vyšetřují. Zatím není zřejmé, kdo nehodu zavinil," uvedla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

Jen pár minut poté nepřežil srážku s osobním automobilem mezi Kamenicí a Bítovčicemi na Jihlavsku další motorkář. Jedenačtyřicetiletý řidič automobilu skončil s lehkým zraněním v jihlavské nemocnici. Příčiny nehody jsou předmětem vyšetřování.

Tentokrát třiačtyřicetiletý motocyklista nepřežil nehodu, která se stala ve středu večer v Moravském Krumlově na Znojemsku. Lékaři jej s vážnými zraněními převezli do nemocnice, kde v noci zemřel.

Okolnosti nehody policie nezveřejnila. Podle záchranářů měl motorkář vážně zraněnou hlavu a nohy. Vrtulník jej ve vážném stavu dopravil na urgentní příjem Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně. "Zraněný muž následkům poranění podlehl," uvedla mluvčí policie.

Ve stejný večer přišel o život další motorkář při havárii, která se odehrála na česko-slovenské hranici. U nehody zasahovali také slovenští záchranáři. Dvaatřicetiletý muž havaroval kolem 20:00 na silnici ve směru z Rožnova pod Radhoštěm do slovenského Makova.

"Při příletu našeho vrtulníku již motocyklistu resuscitovala posádka záchranné služby ze Slovenska," sdělil mluvčí ostravských záchranářů Lukáš Humpl. Oživovací pokusy však skončily neúspěchem.

Ve středu večer, v rozmezí jedné hodiny, zahynuli při dopravních nehodách na Nymbursku další dva motocyklisté. Třiadvacetiletý muž kolem 17:30 na silnici nedaleko Kostomlat nezvládl ve vysoké rychlosti řízení motocyklu a havaroval. Velmi vážným zraněním na místě podlehl.

O hodinu později narazil na silnici u Vlkova pod Oškobrhem motocyklista do traktoru, který odbočoval vlevo. "Muže ve věku 35 až 40 let posádka naší záchranné služby asi půl hodiny resuscitovala, ale neúspěšně," uvedla mluvčí středočeských záchranářů Jana Šeblová. Další účastník nehody utrpěl zranění hlavy. Třicetiletého muže vrtulník transportoval do nemocnice.

Mrtvých motorkářů přibývá
Od ledna do konce června letošního roku zemřelo na českých silnicích 56 motocyklistů. To představuje téměř 13 procent z celkového počtu silničních obětí. Při kolizích nejčastěji umírají motorkáři ve věku od 25 do 34 let.
Letos byl zatím pro motocyklisty nejtragičtější červen, kdy přišlo o život 21 z nich. Odborníci to přisuzují jarní "nerozježděnosti" řidičů, kteří po zimní přestávce znovu usedli na své stroje. Druhým nejtragičtějším měsícem je prozatím květen se 17 mrtvými. V dubnu zemřelo 13 lidí.
Za loňský rok zemřelo při dopravních nehodách celkem 123 motocyklistů. O rok dřív jich zahynulo 95. Podle dříve zveřejněných údajů patří Česko v rámci Evropské unie k zemím, v nichž na miliardu ujetých kilometrů připadá nejvíce mrtvých motocyklistů.
Prodej nových motocyklů se přitom v ČR za posledních deset let zvýšil na trojnásobek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám