Hlavní obsah

Za nehodu s osmi mrtvými potvrdil soud 6,5 roku

Právo, Novinky, Petr Nový, Rudolf Prchal
Ústí nad Labem
Aktualizováno

Odvolací soud v Ústí nad Labem ve středu potvrdil 42letému Petru Hinterholzingerovi trest 6,5 roku vězení za dopravní nehodu u Panenského Týnce na Lounsku. V únoru 2008 při ní zahynulo osm pracovníků postoloprtské firmy Ziki cestujících na noční směnu.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Petr Hinterholzinger u soudu

Článek

Doplnil, že není důvod ani trest zpřísnit, což požadovala státní zástupkyně. Podle Svobody bylo chybné zařadit muže do přísnějšího typu věznice, proto odvolací soud trest zmírnil.

Hinterholzingerovi přitížilo, že zapíral

Předseda senátu Edvin Svoboda v odůvodnění řekl, že trest 6,5 roku, který je v polovině trestní sazby, je adekvátní. Podle něho je Hinterholzinger sice bezúhonná osoba, ale smrt osmi lidí je velmi závažná.

Dodal, že mu také přitížilo, že svůj čin popíral, čímž neprojevil dostatečnou lítost, a nespolupracoval při vyšetřování. Podle něj není důvod ani trest zpřísnit, což požadovala státní zástupkyně. Podle Svobody bylo chybné zařadit muže do přísnějšího typu věznice, proto odvolací soud trest zmírnil. Okresní soud v Lounech poslal loni v červenci Hinterholzingera za ublížení na zdraví z nedbalosti na šest a půl roku do věznice s dozorem.

Okresní soud zároveň obžalovanému zakázal řízení motorových vozidel na osm let.

Transit skončil pod koly kamiónu

Při nehodě zahynulo osm pracovníků postoloprtské firmy Ziki, kteří cestovali na noční směnu. Jejich mikrobus Ford Transit se bočně střetl s vozem Škoda Fabia Combi, kterou řídil obžalovaný.

Náraz odhodil mikrobus pod kola protijedoucího kamiónu. Nikdo z dodávky nepřežil. Řidič škodovky utrpěl lehké zranění, řidič kamiónu se měsíc léčil s naraženým kolenem.

K tragédii došlo na nepřehledném úseku v místě sjezdu z R7 na obchvat obce. „Není to první nehoda, při které tady umírali lidé,“ řekl tehdy Právu velitel místních dobrovolných hasičů Miloš Vejražka.

Reklama

Výběr článků

Načítám