Hlavní obsah

Za manipulaci zakázek v Lánech žádá státní zástupce pro Baláka čtyři roky

Státní zástupce Jiří Pražák ve čtvrtek u soudu navrhl za manipulaci se zakázkou Lesní správy Lány jejímu šéfovi Miloši Balákovi čtyřletý trest a zákaz činnosti. Manažerovi dodavatelské firmy Energie - stavební a báňská (EBS) Liboru Tkadlecovi navrhuje trest 3,5 roku a firmě EBS peněžitý trest osm milionů korun a zákaz plnění veřejných zakázek nejméně tři roky. Peněžité tresty požaduje i pro Baláka a Tkadlece.

Foto: ČTK, ČTK

Obžalovaný ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák

Článek

Považuji za prokázané, že obžalovaní mohli přinejmenším ovlivnit obsah projektové dokumentace, uvedl ve čtvrtek u soudu v závěrečné řeči Pražák. Obžalovaní už dřív odmítli, že by jednali nezákonně.

Kauza se týká údajné manipulace s veřejnou zakázkou na druhou etapu zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava v letech 2015 až 2017.

Soud zprostil ženu obžaloby v kauze pokusu vraždy v lomu Hády, milenci snížil trest

Krimi

Podle Pražáka obžalovaný Balák učinil kroky, které měly zajistit obžalované firmě zajištění zakázky, jejíž hodnota přesahovala 200 milionů korun včetně DPH a zisk firmy měl činit nejméně osm milionů korun. „K jeho získání však nedošlo,“ doplnil Pražák. Důvodem bylo zahájení trestního stíhání.

Státní zástupce dnes řekl, že nezpochybňuje potřebu provedení zakázky, ale jde o to, za jakých okolností bylo konkrétní řešení prosazeno. Podle něj měla firma EBS výhodnější podmínky než ostatní dodavatelé. Tkadlec byl mimo jiné členem odborné komise, kterou využíval Balák při přípravě zakázky, komise se zabývala například výběrem vhodných materiálů pro zajištění svahů.

Plzeňský žalobce přehlédl, že není nouzový stav. Přijde o peníze

Krimi

Manažer také komunikoval s projektanty už v době, než se projekt vytvářel. Až poté následovalo vypsání tendru na práce. Jako důkazy posloužily například odposlechy telefonu, elektronická komunikace i výpovědi svědků.

Projekt pro zakázku zpracovávala společnost VRV, subdodavatelem byla společnost Valbek. Zhotovitelem byla EBS ve sdružení se společností Syner. Celkem se o zakázku ucházelo pět společností. Firmu EBS podle obžaloby zvýhodnily i kvalifikační požadavky.

Reklama

Výběr článků

Načítám