Hlavní obsah

Soud zprostil ženu obžaloby v kauze pokusu vraždy v lomu Hády, milenci snížil trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve středu zprostil Evu Grycovou obžaloby z účastenství na pokusu o vraždu jejího muže v brněnském lomu Hády. Podle soudu se neprokázalo, že by čin spáchala. Jejímu milenci Josefu Koprivovi trest snížil z 16 na 13 let. Odsouzen byl v mírnější trestní sazbě kvůli tomu, že se neprokázal v jeho případě zištný motiv.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Josef Kopriva a Eva Grycová u soudu

Článek

Oba původně krajský soud potrestal 16 lety vězení. Podle rozsudku Kopriva bohatého podnikatele před čtyřmi lety strčil ze srázu, muž se ale zachytil pod okrajem a pak ho zachránili kolemjdoucí. Podle původní obžaloby vraždu naplánovala Grycová, ta ale vinu popírala.

Podle soudu nebyla důkazní situace jednoduchá, proti sobě stály výpovědi obou obžalovaných a odehrát se mohly obě verze. Soud nakonec musel rozhodnout ve prospěch obžalované.

„Většina důkazů, která měla obžalovanou usvědčovat, je nepřímá a v tomto případě nejde o ucelený řetězec důkazů,“ uvedl soudce Vladimír Hendrych.

Milenecká zápletka opět u soudu. Kdo shodil bohatého podnikatele z lomu?

Krimi

V takové chvíli musel soud pochybovat i o majetkové motivaci Koprivy s tím, že nešlo o vraždu s majetkovým prospěchem, uvedl soudce Hendrych.

Kopriva původně vypověděl, že měl od milenky za vraždu manžela slíbeno 50 milionů korun. Z původní sazby 15 až 20 let za majetkový prospěch spadl do sazby 12 až 20 let za vraždu po předchozím uvážení. Jaký motiv tedy obžalovaného k pokusu vraždy vedl, však již soud nesdělil.

Případ se stal v listopadu roku 2017. Úspěšného podnikatele vylákal Kopriva do lomu Hády pod záminkou konzultace ohledně prodeje pozemků. Podle obžaloby ho tam strčil ze srázu, ale muž se zachytil kousek pod okrajem lomu. Kopriva se ho snažil skopnout a házel mu i písek do očí. Vyrušili ho kolemjdoucí a muže pod okrajem lomu drželi do příjezdu policistů, kteří k němu slanili.

Soudní ping-pong: Olomouc a Brno se přou kvůli ženě souzené za přípravu vraždy manžela

Krimi

Soud ve středu znovu vyslechl všechny účastníky. Žena soudcům řekla, že v době činu se s Koprivou již rozcházela. „Byla jsem to já, kdo vztah ukončil, měla jsem pocit, že tomu nevěřil,“ uvedla Grycová a znovu popřela, že by chtěla o 33 let staršímu manželovi ublížit.

Její obhájci poukazovali na nevěrohodnost Koprivovy výpovědi s tím, že soustavně lže. Kopriva ve středu u soudu popřel, že by se s ním Grycová v té době rozešla. „Nic takového mi neřekla,“ uvedl a zopakoval, že jej k vraždě jednačtyřicetiletá milenka se dvěma vysokoškolskými tituly navedla.

Podnikatel visel za ruce nad lomem, za vraždu slíbila manželka podle obžaloby 50 milionů

Krimi

V celé kauze hrála zvláštní roli i oběť, manžel Grycové v její vinu po celou dobu procesu nevěřil a u soudu bojoval za očištění jejího jména. Soudce přitom ve středu podotkl, že opustil pozici svědka a transformoval se do pozice obhájce své ženy.

Kopriva byl od zadržení ve vazbě, Grycovou olomoucký vrchní soud loni v létě z vazby pustil na kauci 10 milionů korun, kterou zaplatil její manžel. U soudu ji ve středu doprovázela i vlastní ochranka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám