Hlavní obsah

Za loupežnou vraždu seniora potvrdil muži Vrchní soud 18 let

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Na 18 let za mříže poslal v úterý Vrchní soud (VS) v Olomouci Romana Mičku (52) za loupežnou vraždu jednaosmdesátiletého seniora. Jeho komplic David Brauner (47) si za loupež a porušování osobní svobody odsedí šest let. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Brně z letošního 9. ledna, proti kterému se oba lupiči odvolali.

Foto: Petr Marek, Právo

Roman Mička (vpravo) a David Brauner (vlevo) u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Vše se událo loni 2. března. Dům v prostějovské Okružní ulici, kde starý pán bydlel ve třetím patře, si však obžalovaní prohlédli s předstihem a ani oběť netipovali náhodou. Stařec se totiž dobře znal s otcem Mičky a dříve, byť to bylo již před řadou let, se oba stýkali a navštěvovali.

Muž z bytu v Okružní dokonce Mičkova otce zasvěcoval do tajů filatelie. A právě známky a údajně i zlaté mince měly být, mimo peněz, se kterými lupiči také počítali, hlavní kořistí.

Stařec, ač o berlích, ale bránil svůj domov i majetek. Útok vzbudil v domě takovou pozornost, že jeden ze svědků zavolal pomoc. Bylo to po úderech, s kterými začal Brauner, jenž několika ranami srazil oběť na zem. Když však zjistil, že se útok nezdařil, byt opustil. Se zraněným ještě žijícím mužem pak v bytě zůstal Mička, jenž ho udusil.

Chlubit se šel do novin

V bytě, který už z chodby hlídali svědkové a jehož vchodové dveře zavřel po odstrčení mrtvého a zajistil řetízkem, pak Mička zůstal až do okamžiku, kdy se do něj dobývali přivolaní hasiči. Těm nakonec otevřel a paradoxně bez problémů z místa činu odešel. Policie ho zadržela až poté, co se s činem šel jeho komplic zřejmě za úplatu pochlubit do redakce prostějovských novin. Nekonkretizoval pachatele, mluvil jen o události, kterou popsal jakoby z doslechu. Vinu pak svalovali jeden na druhého.

U VS se Mička domáhal překvalifikování jeho jednání pouze na loupež a porušování domovní svobody a tím i nižšího trestu. Také Brauner požadoval mírnější trest, přičemž tvrdil, že v bytě vůbec nebyl. Jen prý měl hlídat před domem.

VS však jejich argumenty neakceptoval a odvolání obou obžalovaných zamítl jako nedůvodná. „Krajský soud důkazy vyhodnotil správně, tresty jsou zákonné a přiměřené,“ řekl Právu mluvčí olomouckého VS Petr Angyalossy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám