Hlavní obsah

Za loupež diamantů za milióny dostali Rusové devět let vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za loupež diamantů v hodnotě téměř sedmi miliónů korun v centru Prahy dostali v pondělí Rusové Vladimir Čalomovs (25) a Dailonis Volkovs (35) u pražského městského soudu oba devět let vězení. Poté by měli být vyhoštěni z republiky na neurčito. Verdikt není pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Čalomovs a Volkovs u souduVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Soud má za to, že vina byla prokázána,“ uvedla soudkyně Veronika Cukerová. Podle ní dvojici Rusů, žijících v Lotyšsku, usvědčila zejména data z jejich mobilních telefonů, záznamy z bezpečnostních kamer či výpovědi svědků. „Na oděvu přepadené, konkrétně pažích, byly zajištěny pachové stopy obou obžalovaných,“ konstatovala soudkyně.

„Soud postrádal jakoukoliv polehčující okolnost a nevidí důvod, proč by tresty měly být ukládány na samé spodní hranici trestní sazby,“ podotkla soudkyně k uloženým trestům.

Soud má za to, že tento trest je dostatečný a povede k jejich nápravě.
soudkyně Veronika Cukerová

Za loupežné přepadení v tomto případě trestní sazba činí osm až patnáct let vězení. „Soud má za to, že tento trest je dostatečný a povede k jejich nápravě,“ dodala Cukerová s tím, že uložení také trestu vyhoštění na dobu neurčitou je v tomto případě žádoucí.

Verdikt však není pravomocný, oba obžalovaní se proti němu na místě odvolali.

Čalomovs s Volkovsem podle obžaloby uloupili v prosinci 2016 diamanty z pražského obchodu Diamond Club v Dlouhé ulici v Praze. Zaklepali na dveře prodejny ještě před začátkem otevírací doby, prodavačka je nicméně pustila dovnitř. Podle spisu nejprve předstírali zájem o nějaké šperky a po chvíli prodavačce řekli, že si jdou vybrat peníze do bankomatu.

Když se vrátili, řekli údajně prodavačce, že bankomat jim žádné peníze nevydal, a chtěli tedy zaplatit kartou. Když ale žena připravovala platební terminál, namířili na ni podle spisu pistoli, několikrát ji udeřili, spoutali rychloupínacími páskami a odtáhli do zázemí obchodu.

Jakoukoliv vinu odmítli

Volkovs měl poté z trezoru ukrást 43 diamantů, 125 různých šperků, dámské hodinky Marc Jacobs a 193 tisíc korun v hotovosti. Tašku s lupem měl předat Čalomovsovi a z obchodu odejít. Celkem měli oba obžalovaní způsobit škodu ve výši 6,777 miliónu korun.

Oba obžalovaní odmítli u soudu vypovídat. Podle jejich obhájců se nepodařila jejich vina nijak prokázat a navrhli soudu oba muže zprostit obžaloby. „Já jsem to nespáchal,“ nechal se pouze slyšet Volkovs. Čalomovs se odkázal na svou obhájkyni.

Modus operandi z Dlouhé ulice celkem nápadně připomíná předchozí přepadení obchodů s luxusními hodinkami z let 2014 a 2016 z nedaleké Široké [celá zpráva] a Pařížské ulice [celá zpráva]. I v nich pachatelé rychle spoutali obsluhu prodejny, během několika málo minut pobrali hodinky za několik miliónů korun a z místa odjeli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám