Hlavní obsah

Za lehké topné oleje nebudou bývalí ministři stíháni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Někdejší členové vlády ani pracovníci ministerstev z let 1993 až 1998 nebudou v kauze lehkých topných olejů stíháni. Žalobkyně pražského vrchního státního zastupitelství Irena Zadražilová dala policii závazný pokyn, aby případ odložila.

Článek

Protikorupční služba začala 6. října prověřovat informace z reportáže České televize, která naznačovala možné vazby některých bývalých politiků na kauzu LTO. Napojení politiků nebo jejich manželek na obchodníky s LTO popisoval v dokumentu ČT Jiří Večeř, odsouzený na 12 let za zprostředkování vraždy jednoho z podnikatelů.

Odsouzený Večeř popsal, jak se jeho šéf Vratislav Kutal scházel s tehdejším ministrem financí Ivanem Kočárníkem. "Já jsem dohlížel na průběh schůzky," prohlásil Večeř.

Právě Kočárník odmítl v roce 1994 ve Sněmovně návrh, aby pro LTO platila stejná sazba spotřební daně jako pro motorovou naftu. "Nikdy jsem se s tímto člověkem nesešel," řekl ČT Kočárník. Podle televize obchodníci s LTO podnikali i s manželkami ministrů. Například žena bývalého ministra hospodářství Blanka Dybová pracovala pro českou pobočku firmy AWT, která s pohonnými hmotami obchodovala.

Policie nic nezjistila

Informace z reportáže začala policie prověřovat s podezřením na zneužití pravomoci veřejného činitele a pomoc k daňovým únikům. "Nepodařilo se ale zjistit skutečnosti opravňující zahájení trestního stíhání," konstatovala Zadražilová.

Protikorupční služba se podle ní zabývala podezřením, že neznámí pachatelé v letech 1993 až 1998 jako členové vlády a vedoucí odborných útvarů ministerstev umožnili, aby podnikatelské subjekty nemusely odvést při prodeji LTO spotřební daň. Podle podezření mohli politici přispět k tomu, že státu vznikla škoda ve výši desítek miliard korun, o které se naopak obohatili obchodníci s LTO.

Policisté prověřovali například projednávání legislativních návrhů předpisů, jež zdaňování obchodů s pohonnými hmotami a LTO upravovaly. Kvůli podezření, že ministři a jejich úředníci pod vlivem úzkých osobních vazeb s obchodníky s LTO úmyslně nenavrhli, a tím znemožnili přijetí účinných opatření, která by zabránila možné záměně komodit při přiznávání spotřební daně z prodeje LTO. Nic se ale policii nepodařilo prokázat.

Večeř byl odsouzen za zprostředkování vraždy obchodníka s LTO Lubomíra Holého, který zemřel v roce 1995. K jeho odstranění dostal pokyn od vlivného šumperského podnikatele Milana Šišmy, který rovněž obchodoval s nezdaněnou naftou. Večeř se nakonec sám udal a poskytl policii výpověď o olejářské mafii. Na jeho hlavu byla údajně vypsána odměna 50 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Policie znovu šetří staré podvody s LTO

Policejní prezídium a Inspekce ministra vnitra souběžně s analýzou zářijových informací médií o podvodech s lehkými topnými oleji (LTO) šetří všechny případy,...

Výběr článků

Načítám